Spring naar inhoud

2022 Najaar, Noord Frankrijk

Frankrijk 21 oktober – 31 oktober

Vrijdag 21 oktober 2022

Vanmorgen om ongeveer kwart voor tien vertrokken. We gaan in zuidelijke richtingen gaan bij Venlo de grens over. We vinden het wel tijd voor de koffie maar omdat we geen parkeerplaats kunnen vinden stoppen we op een autohof .Daarna rijden we nog een stukje door. De laatste 50 kilometer niet meer via de autoweg maar binnendoor weggetjes door de eifel.

We staan nu in Simonskall, sitecode van campercontact 789. Het plaatsje ligt in een dal tussen twee niet al te hoge heuvels. We staan op een parkeerplaats waar ook een gedeelte voor campers is .We staan hier nu als enigste camper maar dat vinden wij geen probleem.

Van middag nog ongeveer 8 kilometer door de bossen gewandeld .Het is prachtig weer ,volop zon en ongeveer 18 graden. Morgen zal het hier wel wat drukker zijn vanwege de mountainbike route,s .dan gaan we ook weer een stukje verder en als het goed is zitten we dan in Frankrijk.

Kilometers vandaag : 297

Zaterdag 22 oktober 2022

We zijn van vanmorgen om ongeveer kwart voor tien vertrokken en we hopen in Frankrijk uit te komen. De route gaat afwisselend via stukjes autoweg en mooie binnendoor route,s door een glooiend landschap We pauzeren bij de brug over de Moezel. De parkeerplaats heet moezelblik maar van de moezel is niet zo veel te zien. De parkeerplaats is wel mooi aangelegd en erg rustig .

Daarna rijden we door naar Cleebourg, net over de grens en we staan nu bij een wijnboer. Het lijkt echter meer op een soort groothandel in wijn van het merk Cleebourg. Na aankomst hebben we eerst de stoelen voor de camper gezet want het is prachtig weer en ongeveer 20 graden. Daarna hebben we ons gemeld . Later hebben we nog een paar flessen wijn gekocht. Deze kun je hier uitgebreid proeven wat we dus ook hebben gedaan voordat we op de koop zijn overgegaan.

We staan hier best wel aardig met uitzicht op een dalletje waar wat paarden lopen en in de verte bergen. Dit adres hebben we via France passion waar we lid van zijn en zodoende mogen we hier staan zonder te betalen. Deze camperplaats staat ook op campercontact en is dus voor iedereen gratis.

We hebben vandaag 311 kilometer gereden.

Zondag 23 oktober 2022

Vandaag een beetje in de omgeving rondgetoerd , een beetje in westelijke richting en in Bouxwiller hebben we de camper een tijdje stilgezet op een wandel parkeerplaats. Op het moment van aankomst is het rustig maar in de loop van de middag wordt het wel wat drukker.  Na de koffie hebben we een wandeling gemaakt naar de Bastberg , volgens de legende vlogen hier vroeger  heksen rond op hun bezem.

Hierna rijden we naar Marlenheim om bij een wijnboer de nacht door te brengen. Eenmaal daar aangekomen vonden we het wel een beetje druk zo dicht bij een doorgaande weg. Daarna doorgereden naar Wolxheim.

Hier staan we nu aan de rand van het dorp tussen de wijn ranken. Het is een plekje voor twee campers maar we staan hier nu alleen en het is heerlijk rustig. Ook dit weer gevonden via France Passion. Het weer vandaag was best wel goed te noemen. Niet heel veel zon maar vanmiddag toch ongeveer 20 graden. Vanavond heeft het wat geregend

Vandaag hebben we 120 kilometer gereden.

Maandag 24 oktober 2022

Na een rustige nacht tussen de druiven ranken zijn we hier vertrokken. We rijden nog een stukje in westelijke richting en we verlaten de Elzas en gaan naar de Vogezen. We gaan naar de hoogste berg in deze streek ,1009 meter. Col de Donon, het is ook een col die wel eens door de tour de France wordt aan gedaan. Het laatste gedeelte doen we te voet. Het is een pittige wandeling omhoog vanwege de grote stenen waar je over of langs moet.

 Boven is een soort thema park gemaakt vanwege de archeologische vondsten . Deze zijn nog van voor onze jaartelling. Op de top staat een imitatie  van een Grieks-Romeinse tempel in 1869 gebouwd als museum. Terug bij de camper gaan eerst koffie drinken met wat erbij. Daarna zoeken we een plekje voor de overnachting uit de France Passion gids .We gaan naar ottrott in de buurt van Obernai.

We moeten eerst naar de winkel in het centrum en daar krijgen we het precieze adres .We staan nu tegenover de schuur waar de wijn wordt gemaakt. Er is hier een groot stuk gras waar we camper ergens neer mogen zetten. We hebben zicht op Obernai. De hele dag is het weer goed geweest met ongeveer 18 graden .Nu hebben we af en toe een stevige bui.

Vandaag hebben we 72 kilometer gereden.

Dinsdag 25 oktober 2022

We zijn vanmorgen eerst naar Mont Ste Odile gereden. Boven op deze berg is een klooster .Het is een groot complex met o.a. een Hotel.Je hebt hier een mooi uitzicht op de omgeving.

Daarna zijn we naar Selesstat gereden. De deze plaats heef en mooi historisch centrum. We kunnen de camper goed kwijt op een ruime parkeerplaats dicht bij het centrum. We hebben eerst bij de camper koffie gedronken. We hebben de stoelen buiten gezet en in de zon is het goed vertoeven. Hierna een wandeling door het centrum gemaakt.

.

Hierna zijn we naar de familie Hueber in Riquewihr gereden. Dit is een wijnboer waar je ook met de camper mag staan. We hebben hier wat wijn geproeft en gelijk maar een paar flessen ingeslagen want wijn maken kunnen ze hier wel. Het plaatsje ligt op loop afstand dus daar zijn we ook nog even geweest. Hier zijn we ook al eens eerder geweest.

Ook vandaag weer erg mooi weer met een temperatuur van 20 graden.

Gereden kilometers : 70

Woensdag 26 oktober 2022

In de wijngaard waar we met de camper stonden werden vanmorgen de druiven geplukt.Dit gebeurt voor het grootste gedeelten door buitenlanders. De plukkers worden een gangetje in gedirigeerd door de Franse “opzichters”. De volle bakken worden dan door trekkertjes opgehaald. Er moet flink worden door gewerkt want zo te zien is er geen tijd om even te pauzeren. Wij drinken onder tussen onze koffie. Daarna vertrekken we naar Turckheim.

Het centrum is niet erg groot maar wel erg mooi om te bekijken. Na een uurtje gaan we verder en we gaan naar Colmar. Dit is wel een behoorlijke grote plaats.In de buurt van het centrum kunnen we de camper parkeren. Vandaar is het ongeveer tien minuten lopen. Het historische centrum is behoorlijk groot en erg mooi met veel oude vakwerkhuizen.

Terug bij de camper even gezocht naar een plekje voor de overnachting, weer uit  de gids van France Passion. In deze buurt zijn er behoorlijk veel. Deze plekken zijn alleen voor zelf voorzienende campers . De meeste plaatsen zijn bij wijnboeren of bedrijven. Een voordeel is dat het niets kost. Je bent ook niet verplicht om iets te kopen o.i.d. Als het mogelijk is kopen wij meestal wel iets. Nu staan we in Zimmerbach bij een wijn boer. Morgen nog even kijken of ze nog wat wijn te koop hebben.

Het weer vandaag, vanmorgen wat bewolkt maar vanmiddag volop zon en ongeveer 24  graden.

Gereden kilometers vandaag : 39

Donderdag 27 oktober

Vanmorgen hebben we eerst nog een doosje wijn ingeslagen en daarna naar de dichtstbijzijnde lidl voor een paar dingetjes. Daarna een beetje in noordelijke richting .Na ongeveer een uur op een parkeerplaats in Sainte-Marie-aux-Mines met een prachtig uitzicht op een dal uitgebreid koffie gedronken .

Daarna nog een stukje doorgereden richting Nancy. We vermijden autosnelwegen dus we rijden door een mooi glooiend landschap. Nu staan we in Marainviller bij een wijn handelaar .

Hier mogen we vannacht blijven staan. Vandaag weer mooi weer .Ongeveer 24 graden.

Gereden kilometers : 141

Vrijdag 28 oktober 2022

Vandaag niet al te spannend, weer een stukje in noordelijke richting. We rijden hoofdzakelijk via binnenwegen. Onze eerste stop is in Hoste op een camperplaats .We zijn hier in juni ook geweest voor een koffie stop. Het is een mooie en gratis camperplaats met een sanizuil en stroom tegen betaling.

Na een uurtje gaan we weer verder in nu staan we iets onder Triër in het plaatsje Schondorf. Het is een soort grote parkeerplaats, we staan een beetje aan de rand met mooi uitzicht op een paar dorpjes die een beetje onder ons liggen.

Het weer vandaag weer prima en ongeveer 22 graden.

Gereden kilometers : 201

Zaterdag 29 oktober 2022

Om ongeveer kwart voor tien zijn we vertrokken en de planning is om in Prum een stop te maken. Zo tegen half 1 zijn we daar en we staan op de berg calvarie. In 1949 is hier 500 ton explosieven ontploft wat zorgde voor een 20 meter diepe krater.Brokstukken kwamen kilometers ver in de omgeving neer. De explosieven werden gebruikt om oude bunkers op te ruimen We hebben hier dus koffie gedronken en de omgeving een beetje bekeken.

Daarna rijden we verder.Het is de bedoeling om is in Vogelsang te gaan kijken .Dit is een voormalig militair oefenterrein, waar ik ook nog eens heb rond gelopen.De camperplaats aldaar bleek nagenoeg vol en er werd ons verteld dat er nog drie plaatsen waren en we mochten niet al te breed uit gaan staan want er kwamen nog een paar comedoors. Een of ander club gebeuren waarschijnlijk. Wij zijn hier dus niet gebleven en zijn een stukje verder gereden.

We staan nu in Roher op een wandel camperplaats. Het staat hier redelijk vol maar niet boven op elkaar. Vanmiddag nog een mooie wandeling gemaakt en nu zitten we gezellig in de camper.

Vandaag een beetje bewolkt met een temperatuur van 22 graden.

Zondag 30 oktober 2022

We gaan vandaag weer de grens over naar Nederland. We rijden grotendeels weer via binnenwegen. We staan nu op camperplaats ’t Rooth in Maasbree.

Om ongeveer half een hier aangekomen. We hebben wat gegeten en daarna nog een stukje gefietst.

Het weer een beetje hetzelfde als gisteren .Zon en wat sluier bewolking en ongeveer 22 graden.

Gereden kilometers vandaag : 122

Maandag 31 oktober 2022

Vandaag onze laatste dag. We gaan weer naar huis want er moet nog worden gewerkt. We hebben een fijne vakantie gehad en hebben veel gezien .

Gereden kilometers vandaag : 181

Totaal : 998