Spring naar inhoud

2023 Noorwegen en Zweden


Donderdag 18 mei 2023

Vandaag onze eerste vakantiedag. We zijn vanmorgen om negen uur vertrokken richting Noorwegen. We rijden via niet al te drukke wegen door Duitsland .Onderweg stoppen we twee keer voor een koffie pauze .

Nu zitten we net over de grens van Denemarken bij het plaatsje Tinglev op een mooie camperplaats bij een klein meertje Campercontact sitecode 11557.

default

Morgen verder naar Hirshals voor de boot naar Noorwegen  We varen morgen avond om kwart over zes.

Het weer vandaag : vanmorgen nog wel een beetje fris maar vanmiddag toch nog 18  graden en volop zon.

Vrijdag 19 mei 2023

We reden om ongeveer negen uur weg. We moeten ongeveer 350 kilometer. Na ongeveer anderhalf uur rijd een mooie parkeer plaats gevonden langs de snelweg .We hebben hier een uurtje gezeten en daarna weer verder naar Hirthals.

We gaan eerst even naar het strand .Je kunt hier met de camper het strand op dus dat is wel leuk.

Daarna naar de kade van Fjordline. We zijn op tijd en bijna een van de eersten. Om ongeveer half vijf kunnen we inchecken . Daarna weer even wachten .De veerboot is er nog niet. Zo tegen halfzes legt de boot aan en het uit en inrijden gaat razend snel.

Het is een vrij nieuw schip , in bedrijf genomen in 2021. Het is een catamaran met waterjet aandrijving Er kunnen ongeveer 400  auto,s mee.

Het is ook een snel schip en we varen met 65 km oer uur naar Noorwegen in twee uur en een kwartier. In Noorwegen even zoeken naar een plekje en we zijn beland in Vennesla.

We staan een meertje op loopafstand van het plaatsje. Vandaag ook weer prachtig weer, ongeveer 18 graden met veel zon.

Zaterdag 20 mei 2023

Vanmorgen zijn we eerst naar het centrum van Vennesla gelopen  om wat contant geld te pinnen .altijd wel handig om wat Noorse Kronen in de knip te hebben. Daarna vertrekken we . Omdat we het water e.d. willen doen heb ik gezocht naar een service plek in noordelijke richting. Dit is in Tonstad ,ongeveer 135 kilometer rijden .

default

 Het is een mooie route door de Noorse bergen. Bij het service station alles maar even gedaan en ook de diesel weer aangevuld. Hier is ook een auto was gelegenheid. Omdat de voorkant vol zit met geplette muggen  besluiten we om dit ook maar even te gaan verwijderen. Met een middeltje uit de shop en een paar muntjes hebben we de camper weer zijn oorspronkelijke kleur gegeven.

Daarna rijden we via het sirdal een mooie route naar de parkeerplaats waar we nu staan. Omringt door nog gedeeltelijk  met sneeuw bedekte bergen staan we aan een mooi meer, nog gedeeltelijk bevroren , het Valevatn.

Het weer vandaag, ongeveer 18 graden en veel zon.  

Zondag 21 mei 2023

Ondanks dat we aan een redelijke drukke weg staan is het s,nachts heel rustig dus we hebben prima geslapen .De camper werd vanmorgen ook weer lekker opgewarmd door de zon. De route die eigenlijk wilden nemen was niet mogelijk omdat de weg nog niet open was waarschijnlijk omdat er nog sneeuw aanwezig was .Het alternatief was een  heel stuk terug .Een andere mogelijkheid richting Stavanger .Dat hebben we dan maar gedaan.

Vanaf Sandnes de E 39. Na Stavanger twee tunnels van ongeveer 5 kilometer en een veerpont.

Daarna rijden we over een aantal eilanden die met bruggen met elkaar verbonden zijn. Nu staan we bij een kleine jachthaven bij het plaatsje Hervik.

default

We hebben een mooi uitzicht op het Boknafjord. Verder is het hier super rustig. Het weer vandaag ongeveer hetzelfde als gisteren .

Maandag 22 mei 2023

De route van vandaag , vertrek uit Hervik , een heel stuk binnendoor weggetjes, daarna de E134 richting Odda. Een mooie weg om te rijden .Soms een vierbaans weg maar meestal tweebaans en soms zo smal dat er uitwijk stroken nodig zijn. De weg lijkt niet zo erg druk maar tijdens een stop komt er toch nog wel redelijk veel verkeer langs. Daarnaast zijn er ook nogal wat tunnels.

De weg gaat ook langs de Langflossen, een waterval van 640 meter hoog .Hier hebben we ons ook wel een uurtje vermaakt met het maken van foto,s en film. Een stukje verder gaan we links af de 13 op richting Odda. Ook hier komen we langs twee indrukwekkende watervallen.De weg is ook hier niet al te breed.

We rijden langs het Sørfjord, lang Odda en we stoppen in Ullensvang, een parkeerplaats met uitzicht op het fjort.Om een uur of zeven begint het te regenen maar als het goed is hebben we morgen weer een beetje zon. 

Temperatuur  vandaag ongeveer 18 graden. We  hebben 166 km gereden.

Dinsdag 23 mei 2023

Vannacht heeft het lekker doorgeregend, vanmorgen nog even bewolkt maar daarna weer lekker zonnig. Na ongeveer 25 kilometer bij een tankstation weer het sani gebeuren gedaan. Daarna over de Hardangerhangbrug .Deze brug gaat over het Eidfjord, een zijtak van de Hardangerfjord. Dit is de hangbrug met de langste overspanning van Noorwegen en de langste overspanning wereldwijd die aan beide zijden uitkomt op een tunnel. In deze tunnel van 7500 meter bevind zich ook nog een rotonde. Dit is weg nr. 7 , daarna gaan we verder op nr 13 richting Voss, daarna Vinje .

Na Vinje wordt deze weg echt spectaculair en gaat met haarspelt bochten omhoog in komen we terecht in een besneeuwd berglandschap.

Bij Vangnes even op de pont wachten. Deze brengt ons in 20 minuten naar Hella. Daarna weer een mooie maar wel smalle weg die langs het Sognefjord  kronkelt .

Bij Sogndalsfjøra slaan we links af de 5 op .Iets verder slaan weer links af om op de parkeerplaats bij de skiliften te gaan overnachten.

Het is wel wat frisser vandaag, ongeveer 15 graden.

Kilometers : 198

Woensdag 24 mei 2023

Vanmorgen gaan we weer verder op weg nr 5  .Deze weg loopt langs het Jostedal breen.De inhoud van deze gletser is 73 km3   . We gaan kijken bij  de gletsertong met de naam Brikstalbreen.We kunnen met de camper naar een parkeerplaats rijden vanwaar het een klein stukje lopen is. Om dat het wat mistig is kunnen we gletser niet heel goed zien. Maar het blijft wel indrukwekkend.

 Daarna rijden we weer verder .De weg gaat via verschillende tunnels en bergpassen en het is hier nooit saai op te rijden. Onderweg vinden we nog een mooi plekje waar we een tijdje blijven staan .

Na weg 5 rijden we een stukje over de E39 en daarna vanaf Ulvik nr 60.  Nu staan we een paar kilometer voorbij Stryn bij een meertje.

Het weer vandaag wat wisselvallig met regelmatig wat regen en ongeveer 12 graden. Het is wel het soort weer wat hier vaak voorkomt dus voor ons geen verrassing.

Gereden kilometers : 145

Pagina's: 1 2 3 4