Spring naar inhoud

2023 Noorwegen en Zweden

Donderdag 25 mei 2023

Het was eigenlijk de bedoeling om via weg 63 naar Geiranger te rijden en daarna de trollstigveijen. De weg naar Geiranger is een paar dagen dicht wegens werkzaamheden. De trollstigveijen is nog niet open vanwege de winterafsluiting. Daarbij komt nog dat in de maand mei winterbanden verplicht zijn. Dus we hebben besloten de andere kant op te , in westelijke richting dus.

We gaan dus verder op weg 15 via Nordfjordeid naar Maloy. En daarna nog een stukje verder naar het uiterste puntje van dit eiland. Het heet hier Krakenes fyr, het laatste vanwege de vuurtoren die hier staat. Het is wel spectaculair hoe de zee hier te keer gaat.

Er staat ook nog wel redelijk wat wind. De golven zijn wel 3 meter hoog voordat ze op de rotsen slaan.

De temperatuur vandaag een graad of 10 met af en toe een beetje regen.

Gereden kilometers : 117

Vrijdag 26 mei 2023

We rijden vandaag eerst weer een stuk terug, omdat we op een schiereiland zitten. Daarna rijden we via de 618 naar het volgende schiereiland ,Stadlandet, ook hier rijden we weer naar het uiterste puntje .Hier gaan we naar de vestkapp, het meest westelijke punt van Noorwegen. De wegen zijn over het algemeen redelijk smal. Het laatste stuk net breed genoeg voor de camper. Het ligt bovendien ook boven op een berg.

Het uitzicht is wel weer geweldig. Daarna weer terug . Na een stukje rijden moeten we eerst overvaren. Het pontje vaart net weg dus we moeten een half uurtje wachten. Dat is ook het mooie van deze omgeving, haasten lukt niet en moet  je ook niet aan beginnen.

We komen aan op het volgende eiland, Gurskøya.

Hier staan we nu op een camperplaats in de buurt van het plaatsje  Leikong. Vandaag over het algemeen vrij zonnig en ongeveer 10 graden.

Gereden kilometers : 203

Zaterdag 27 mei 2023

Vandaag gaan we naar het vogeleiland Runde. Vanwaar we nu staan niet zo heel ver. Runde is het derde eiland op deze route. Het eerste eiland heet Fostnavag, het tweede Remøya. Deze eilanden zijn met bruggen met elkaar verbonden, De laatste twee met 1 baans bruggen. En verder weer met smalle wegen en tunnels.

Na de koffie gaan we op weg naar de kliffen. Het is nog een hele klim en er staat erg veel wind .Het aantal soorten vogels valt een beetje tegen. Alleen de drie tenige meeuw is in grote getale aanwezig. De papagaai duiker heb ik niet gezien. Maar ook zonder deze vogels is het hier erg mooi.

Terug bij de camper nog even gezeten en dan op weg naar het volgende plekje .Daarvoor gaan we gedeeltelijk weer dezelfde weg terug.Daarna via weg 61 naar her eiland Hareidlandet. We staan nu bij de jachthaven van Hareid en zien vanaf hier de  veerponten vertrekken.

Morgen varen we hier ook over. De temperatuur een graad of 10 , vanmorgen wat regen maar tijdens de wandeling droog.Aan het einde van de middag heeft het ook nog een uurtje geregend.

Gereden kilometers : 83

Zondag 28 mei 2023

Vanmorgen dus overgevaren naar Sulesond en vandaar verder naar Alesund. Deze stad is in 1904 volledig afgebrand en daarna weer opgebouwd  met als verschil dat nu alle huizen van steen zijn.We parkeren eerst bij het stadion, maar na een tijdje wordt het hier behoorlijk druk , iets met kinderen, dus we vertrekken naar een uitzichtpunt , de Fjellstua, op hoogte . Hier kun je mooi over de stad heen kijken.

Daar na rijden we een stukje in oostelijke richting via de E39. Bij het plaatsje Sjøhold stoppen we om ons te oriënteren want er lijkt  een probleempje  te ontstaan. Het is onze bedoeling om via weg 650 en 63 naar Aldalsnes te rijden via de Trollstigen.Dit gedeelte van de weg is nog afgesloten, waarschijnlijk vanwege winterse omstandigheden. Als we de bergen zien waar we ander overheen hadden moeten kunnen we ons er wel wat bij voorstellen, zo te zien licht er nog een dikke laag sneeuw op. Het uiteindelijke  doel is Molde, hier gaan we dan via een andere minder mooie route naar toe.

We rijden naar Vestnes en vandaar met de veerboot naar Molde. We staan nu op een parkeerplaats boven de stad .Vannacht nog veel wind met buien maar vandaag in de loop van de dag weer het zonnetje er bij .Ongeveer 10 graden.

Gereden kilometers : 109

Maandag 29 mei 2023

Vannacht heeft hier weer een beetje geregend, dat hielt ongeveer aan tot begin van de middag. Maar dat weerhoud ons er niet van om weer wat verder te trekken. We rijden eerst  naar  Eide omdat daar een sani station is en hier kunnen we ook de diesel weer aanvullen. Daarna rijden we verder over de 64 naar de Atlanterhavsveien . het is een route van 8234 meter en telt 8 bruggen die de verschillende eilanden met elkaar verbind. Met  deze weg rijd je als het ware door de Atlantische oceaan.  De bekendste brug is de Storseisundbrug. De route is niet heel erg lang maar zeker de moeite waard..

We gaan verder richting Kristiansund.We maken nog een kleine omweg naar het plaatsje Kvernes waar een staafkerkje staat uit 1500 .Helaas gesloten. 

We gaan verder naar Kristiansund  Daarvoor gaan we eerst nog door een tunnel. Deze tunnel is een zeetunnel, is 5779 meterlang en ligt op een diepte van maximaal 250 meter. Het is 1 van de diepste en steilste van Noorwegen met een helling van 10 % . Gelukkig voor ons is deze tunnel sinds 2020 tolvrij. We parkeren in Kristiansund en maken een wandeling langs de haven.

We hebben voor de tunnel een mooie parkeerplaats gezien aan zee en we gaan nog een keer door de tunnel en het  is een leuk plekje om te staan. We hebben nog een wandeling gemaakt langs de kust. Dat is anders dan in Nederland. Hier liggen allemaal rotsblokken.

Maar op de route zijn hulpmiddelen aangebracht zoals vlonders, bruggetjes en kettingen om je aan vast te houden. Vanaf de tweede helft van de middag hebben we de zon er ook volop bij, die schijnt op dit moment nog vrolijk naar binnen (10 uur) wel een voordeel van deze streken. De temperatuur weer ongeveer 10 graden.

Gereden kilometers : 118

Dinsdag 30 mei 2023

We doen vandaag nog maar een keer de tunnel en we rijden eerst naar een bedrijf waar  je LPG kunt tanken .We komen er bijna langs in Kristiansund. Het is op het industrie terrein .Ik gebruik hier de app mylpg.eu voor. Werkt prima ,vroeger moest je hier nog een boekje voor kopen.

 Daarna rijden we via weg nr 70 verder richting Tingvoll. Hier stoppen we ook . Op een mooie parkeerplaats naast een hotel met uitzicht op het Tingvollfjorden drinken we koffie met een stukje eigen gebakken brood, uit de Omnia, .Daarna naar de plaatselijke supermarkt om ons proviand weer aan te vullen. Daarna verder naar Rykkjem.

Daar stopt de weg en gaan we na even wachten verder met de veerboot. Aan de overkant ligt Kvanne. De weg heeft hier nummer 670 tot Surnadalsøra. Hier nemen we de 65 .We komen terecht in het plaatsje Bjørnli, sitecode 68817.Het plekje is niet heel bijzonder, het laatste stuk van de route ook niet, maar dat heb je soms.

Vandaag af en toe wat zon en ongeveer 14 graden.

Gereden kilometers : 176

Woensdag 31 mei 2023

We verlaten dit een beetje ongezellige plekje en we gaan naar Trondheim. Onderweg doen we nog een Sani station aan . De eerst parkeerplaats die we in Trondheim aandoen is vol en er staat een bordje dat campers niet welkom zijn. Een ander plekje gezocht en daar kunnen we nog precies staan

Ons eerste doel om te bekijken is de Nidaros dom kerk. Deze kerk is in 1152 geopend en na die tijd nog verschillende keren uitgebreid naar zijn huidige staat. Voor 120NOK pp zijn we binnen. Het eerste wat eigenlijk opvalt is het grote orgel. Het is een Steinmeyer orgel uit 1930. In 2013/2014 gerestaureerd en tel 131 stemmen. Verder is er ook nog een Wagner orgel met 30 stemmen. Het is verder een mooie kerk om te bekijken.

Daarna lopen we naar de Gamle Bybro, een oude brug uit 1681 met links en recht  de oude pakhuizen aan het water. We gaan weer terug naar de camper en omdat ons parkeer kaartje afloopt rijden we gelijk weg .Ongeveer 7 kilometer verder stoppen we op de parkeerplaats van Ikea voor koffie en een stukje zelf gebakken brood.  Daarna rijden we verder richting Steinker. In de buurt van Trondheim is de route een beetje saai maar wat verder wordt de weg weer tweebaans en gelijk weer aantrekkelijker om te rijden.

Bij Skatval bekijken we nog een oud kerkje en even verder bij Levanger gaan we even van de weg af voor nog een oude kerk.

We staan nu op Parking Utsiktssted bij het plaatsje Inderøy met een mooi uitzicht. Ook hier staan we niet alleen , naast ons staan er nog drie. Vanmorgen hadden we miezer regen, vanmiddag droog en zon, temperatuur ongeveer 10 graden.

Gereden kilometers : 186\

Pagina's: 1 2 3 4