Spring naar inhoud

2023 Noorwegen en Zweden

Donderdag 1 juni 2023

Vandaag een wat regenachtige dag .Veel buien . Het schijnt de laatste weken zo te zijn. Ook voor deze streken niet helemaal normaal weer . Vanaf de parkeerplaats rijden we via e 761 naar Hustad.  Hier bekijken we een oude kerk uit 1160. De kerk wordt niet meer als zodanig gebruikt maar is nu een soort museum.

We rijden verder via de E 6 tot Asp en daar nemen we de 17.Deze weg loopt door tot Bodo en gaat grotendeels langs de Atlantische kust .Alleen het eerste stuk nog niet. De eerste wat grotere plaats is Namsos. We rijden door tot Kongsmoen. Hier staan we nu op een camperplaats. Hier staat ook nog een klein kerkje, gebouwd in 1936 en is  een bijgebouw van de kerk van Noorwegen.

Het is een soort schiereiland waar we op staan aan de ene kant een fjord en aan de andere kant een rivier die in het fjord stroomt. De temperatuur vandaag tussen de 4 en 7 graden en regelmatig een buitje.

Gereden kilometers : 186

Vrijdag 2 juni 2023

We gaan weer verder via weg 17. Het eerste plaatsje waar we stoppen is Holm. Hier ligt een ferry op ons te wachten. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten. Kort na aankomst stoppen we een poosje op een mooi plekje aan het water. Het volgende plaatsje is Horn. Ook hier moeten overvaren. We even wachten op de veerpont en na een klein half uurtje staan we aan de overkant. We rijden ongeveer 16 kilometer en dan moeten we voor de derde keer overvaren. Hier doen we 40 minuten over. Het eiland waar we op aangekomen zijn heet Alsta.

Wat ons wel opvalt dat vrijwel alle veerponten die we gebruiken elektrische aandrijving hebben. Het eiland wordt met een tuibrug met een lengte van 1065 verbonden met het vasteland. Als we de brug hebben overgestoken gaan we gelijk links af en via een hobbelig weggetje rijden we naar beneden en nu staan we onder de brug aan het Leirfjord.

Van de brug horen we nauwelijks iets en zoveel verkeer gaat er ook niet over. Het weer vandaag is redelijk goed te noemen . De hele dag droog en af en toe de zon er bij. Temperatuur een graad of 10.

Gereden kilometers : 197

Zaterdag 3 juni 2023

Gisteren is er nog een camper bij gekomen en verder werd er ook nog wat gevist. Vanmorgen rond tien uur vertrokken en we gaan richting Mo i Rana. Een paar jaar geleden hebben we de stad al eens bekeken. Toen vonden we het niet heel bijzonder. We rijden ongeveer 40 kilometer  en dan moeten we over varen .De veerpont staat op het punt van vertrekken en we kunnen nog net mee. Er is voldoende ruimte op de boot.

 Daarna rijden we door naar Mo i Rana waar we nog even wat boodschappen gaan doen . Daarna rijden we verder via de E 12 richting Zweden. We rijden vandaag weer regelmatig tussen besneeuwde bergen door. De temperatuur zakt dan naar 3 graden. Maar de route is erg mooi om te rijden. I Zweden ligt de weg ook relatief hoog ongeveer 800 meter dus ook veel sneeuw  op de bergen en nog gedeeltelijk bevroren meren.

Allemaal erg mooi om te zien. Er lopen ook regelmatig rendieren op de weg. Die hadden we nog niet gezien. In de buurt van Villasund vinden we een plekje langs een snel stromende rivier .Hier blijven we staan vannacht. Vanavond stond er nog een kudde rendieren achter de camper . Ze zijn niet echt wild maar eigendom van een rendierhouder .

 Het weer vandaag overwegend droog en ongeveer 7 graden.

Gereden kilometers : 184

Zondag 4 juni 2023

Vandaag rijden we weer verder door Zweden. Een van de redenen is dat we over ongeveer 12 dagen weer thuis moeten zijn, we hoeven ons dus niet echt te haasten. Een andere reden is dat de Noorse kust op dit moment behoorlijk regen achtig is. Het schijnt natter en kouder te zijn dan een beetje gebruikelijk is om deze tijd van het jaar.  We rijden verder via de A12.Het is heel rustig zoals we Zweden eigenlijk ook wel kennen.In vergelijking met Zweden is Noorwegen erg druk.

We rijden door tot Fosmark. We zien onderweg verschillende keren rendieren en een Eland. Bij Fosmark rijden we een smaller weggetje op . Deze weg is het eerste gedeelte asfalt en verder half verhard. We stoppen bij Dirkenas bij een snel stromende rivier.

Daarna rijden we door naar Stalon. We zijn hier omhoog gereden naar een uitzichtpunt op ongeveer 600 meter hoogte. We hebben hier inderdaad een mooi uitzicht maar het waait ook behoorlijk, maar dat zijn we de laatste tijd wel gewend.

Vandaag geen regen en de temperatuur tussen de 3 en 10 graden.

Gereden kilometers : 197

Maandag 5 juni 2023

Het blijft gewoon flink doorwaaien , niet alleen op onze overnachtings plek maar dit is de afgelopen week ook al zo . We dalen af naar normale hoogten en gaan richting Vilhelmina. Iets voor Vilhelmina gaan we bij een camping het sanitaire gebeuren van de camper doen. In deze streek zijn de service punten voor campers dun gezaaid.  Het is wel een mooie kleinschalige camping ,sitecode 44664, Hierna rijden we een klein stukje verder naar een mooie parkeerplaats aan hetzelfde meer voor een uitgebreide koffie stop.

Daarna rijden we naar Vilhelmina naar de coop voor nog een paar boodschappen. We pakken daarna weg 360 richting Lycksele . Daarna een stukje weg 365 en iets voorbij Bratten vinden we een mooi plekje om te overnachten, via park4night.  Via een smal weggetje iets van de weg af. Hier staan een informatie huisje, een vuurplek met een flinke voorraad hout, en nog een wc van het droge soort zoals hier veel gebruikelijk is.

Hier kun je ook een wandeling maken. Het ziet er uit of er in geen jaren onderhoud is gepleegd. De wandeling is nog wel te doen maar het is jammer dat de informatie borden de bruggetjes en plankiers wat in verval raken. We staan ook hier weer helemaal alleen en de enkele auto die over de weg gaat is nauwelijks te horen.

Het weer vandaag, zonnig met een paar wolkjes en nog steeds een stevige wind. Temperatuur vanmiddag ongeveer 15 graden.

Gereden kilometers : 182

Dinsdag 6 juni 2023

Het plekje was heerlijk rustig vannacht. Dat kan ook bijna niet anders in Zweden. Het is hier nergens druk. We rijden vandaag via de 353 naar Nordmaling, is wel  een stukje rijden maar dat gaat hier wel redelijk relaxt . De weg kronkelt rustig door het landschap en af en toe komen we een andere auto tegen. In Nordmaling parkeren we aan het water . het lijkt er op dat hier bij warm weer wel wordt gezwommen. Wij drinken hier onze koffie met een stukje zelf gebakken brood.

Daarna rijden we verder naar de hoge kusten. We nemen de noordelijke ingang en staan nu hier op de parkeerplaats. De hoge kusten staan op de wereld erfgoed lijst en heeft de hoogste kustlijn ter wereld, 286 boven de zee spiegel. En het stijgt nog steeds met 8 mm per jaar. We hebben vanmiddag hier een gedeelte van een wandeling gemaakt. Het is nog wel een heel geklim over die grote rots blokken.

De temperatuur vandaag ongeveer 20 graden met zon en af en toe wat wolken.

Gereden kilometers : 231

Woensdag 7 juni  2023

We hebben de hoge kusten nog niet verlaten maar wel naar een andere ingang gereden, ongeveer 30 kilometer verder , ingang zuid. Bij deze ingang is een grotere parkeer plaats voor campers, In 2011 zijn we hier ook geweest, toen stonden we alleen nu staan er 10 campers. Ik heb hier een mooie wandeling naar boven gemaakt. Gedeeltelijk wel een pittige wandeling.

Na wat gegeten hebben met koffie rijden we het wat smalle toegangs pad weer af en gaan verder via de E4. We rijden naar Härnösand. Hier is weer een sanipunt voor de camper. Daarna rijden we nog een kleinstukje verder over een smal weggetje en nu staan we bij een meertje waar ook gezwommen kan worden  of je bootje in het water laten.

 Vandaag weer mooi weer , ongeveer 20 graden met heel af en toe een wolkje.

Gereden kilometers : 139

Pagina's: 1 2 3 4