Spring naar inhoud

2023 Noorwegen en Zweden

Donderdag 8 juni 2023

Vandaag gaan we verder via de de E14 tot Ange, een beetje een saaie route maar er is niet zo heel veel keus. Bij Ange wordt het nr 83 en daarna weg 315, dit is een mooiere weg om te rijden . Onder weg nog even wat boodschappen gedaan bij de Ica. De 315 wordt de 314 en onderweg doen we nog een natuurgebied aan . Het is ook het geografische midden van Zweden. Dit wisten we niet maar loopt dan zo, zijn we daar ook weer geweest.

Voor de rest is bij de parkeerplaats bij het natuurgebied een oud sluizen complex te zien. Er staat een water molen met een huis waar de molenaar woonde  Nu een winkel/restaurant. We staan nu in het plaatsje Ytterhogdal (215,Ka2)op een camperplaats (25607) In het verleden hebben we hier ook al eens gestaan. Dit is toevallig gebeurt.

Normaal gesproken staan wij zelden twee keer op het zelfde plekje. Temperatuur vandaag ongeveer 16 graden met wel een fris windje.

Gereden kilometers : 240

Vrijdag 9 juni 2023

We zijn de dag begonnen met zon en die hebben we de hele dag gehouden. De max.temperatuur vandaag 19 graden. We rijden verder via weg E45 en een stukje  84 tot Sveg. Hierna rijden we hoofdzakelijk in zuidelijke richting hoofdzakelijk via wegen waarvan de wegnummering onduidelijk was. Een groot gedeelte gaat ook weer via de half verharde wegen. Het eerste gedeelte twee keer een stop gemaakt op hele mooie plekjes , 1 iets na Sveg en 1 in de buurt van Orsa, Hier hebben we wat foto,s gemaakt en wat gegeten.

Daarna hebben we bij twee water vallen gekeken .Daarbij is nog wel het nodige klim werk voor nodig omdat ze door een kloof lopen .

Bij de waterval met de naam Helvetesfallet staan we nu op een parkeer plaats midden in bos .(185,26b/La2) het is wel een leuk plekje en heel erg rustig. Het is ongeveer 20 kilometer boven Orsa .

Gereden kilometers : 203

Zaterdag 10 juni 2023

Sinds een paar dagen zijn de muggen ook weer massaal aanwezig. Het verschilt wel behoorlijk van plaats tot plaats. Het plekje waar we afgelopen nacht hebben gestaan waren veel muggen. Gelukkig hebben we daar wat goede middeltjes voor die we een paar jaar terug hier hebben gekocht. Een beetje opspuiten en in de verre omtrek is geen mug meer te bekennen.  De camper werd vanmorgen vanzelf opgewarmd door de zon en we rijden vanmorgen eerst naar Nusnas omdat dit ongeveer op de route ligt.

We zijn hier al verschillende keren geweest maar het blijft wel leuk. Op de camperplaats aldaar de camper neergezet en eerst even naar de shop. We kopen een paardje voor de verzameling en een paar nieuwe pannenlappen. Daarna de stoelen naar buiten om even te genieten van het uitzicht, het mooie weer en de koffie. Na verloop van een paar uur vertrekken we naar Rätvik, we moet ons water e.d weer aanvullen. In Zweden kan dit eigenlijk alleen maar bij campings. De eerste camping begreep het niet maar bij de tweede was het geen probleem.

Daarna rijden we nog een stukje verder in nu staan we weer aan een mooi meertje met de naam Brasjön, het dichtst bijzijnde plaatsje heet Klockarberg, maar zal waarschijnlijk op de meeste kaarten niet te vinden zijn. De meeste plekken waar we staan zijn z.g. vrije plekken. Ook staan we nu weer alleen. Een plekje iets verder staan nog twee campers.Het bevalt ons prima en moeten er niet aan denken om op een overvolle camping te moeten staan. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen maar de prijzen zijn vaak niet misselijk. De meeste camperplaatsen zijn ook niet erg vol en hoe verder naar het noorden hoe rustiger en meestal wel betaalbaar, tussen de 100 en 200 kronen.

Het weer vandaag , de hele dag zon en een prettige temperatuur van 21 graden.

Gereden kilometers : 128

Zondag 11 juni 2023

Na weer een rustige nacht vertrokken in ongeveer zuidelijke richting, Na een stukje gravel weg gaan verder via een op onze kaart gele weg. Dit is een mooie weg om te rijden. Heel weinig verkeer en de weg kronkelt mooi door het landschap. Ik kijk meestal achteraf op de kaart waar we nou precies zitten en langs zijn gereden. De plekjes waar we stoppen gaat meestal  via park4night of campercontact. Of wat we onderweg zien of via een gids.

Na ongeveer 50 kilometer stoppen we in Frederiksburg (169 25b ma3)op een parkeerplaats.De volgende stop is in het natuurreservaat Högerbergsfälet. We maken hier een wandeling waar onderweg het een en ander is te zien.

Het is een mijn gebied waar ijzererts werd gedolven. Er zijn ongeveer 15 mijngaten in het gebied die ondergronds met elkaar zijn verbonden. Er is ook nog een horizontale mijn ,Tilas stoll waar je doorheen kunt wandelen in kunt zien hoe het er aan de binnenkant uitziet. In 1906 in de mijnbouw gestopt.

Hierna rijden we een klein stukje naar beneden en staan nu op een parkeerplaats aan het meer met de naam Yngen  .Het plaatsje hier heet Persberg. (151 25b Mb2)

Vandaag weer lekker weer en ongeveer 21 graden en geen bewolking.

Gereden kilometers : 149

Maandag 12 juni 2023

We rijden vandaag verder via Filipstad en veder via ongenummerde wegen in komen uit in            Södra Rada.(134 25b Nb3) Hier is een mooie parkeerplaats en we staan naast de oudste houten kerk van Zweden.De kerk dateert uit 1323 en is in 2001 door brandstichting afgebrand waar bij alle wandschilderingen verloren zijn gegaan. De kerk is herbouwd met dezelfde gereedschappen en techniek die gebruikt werd bij de bouw van de kerk in 1310. In 2022 in de kerk ingehuldigd.

Na dit alle rijden we door naar Prastakvarna (118 24b Nb3)waar we nu op een camperplaats staan, volgens mij nog vrij nieuw. Je mag hier zelf je groente plukken in kas. Er is ook een boerderij winkel waar we niet zijn geweest.

Het is vandaag behoorlijk warm, ongeveer 25 graden en geen bewolking.

Gereden kilometers : 193             

Dinsdag 13 juni 2023

Vandaag niet zoveel bijzonders . Ons eerste doel is een sani service punt in Gällkvist. Ze zijn in Zweden een beetje dun gezaaid maar deze ligt ongeveer op onze route. Het ziet er allemaal prima uit. Verder doen we boodschappen bij de Lidl en de diesel is ook weer aangevuld. We hebben gepicknickt op een parkeer plaats die ook niet bijzonder te noemen was , maar dat heb je wel eens.

We staan nu in of bij een natuurgebied.met de naam Torpanäsets. (105 23b Ob3, 57.6390953,13.29869841)We staan op een schiereiland en kunnen bijna aan beide kanten het water zien. We staan op een picnic plaats aan een smal weggetje. Vanmiddag hier nog even een rondje gefietst en voor de rest lekker rustig aan .

Het is vandaag behoorlijk warm ongeveer 26 graden en bijna geen wolk te zien.

Gereden kilometers : 165

Woensdag 14 juni 2023

Donderdag 15 juni 2023

We rijden van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied. Nu staan we in Billebjer. Een klein natuurgebied  waar we met de camperop de parkeerplaats staan .We kunnen vanaf hier Malmö zien en de Öresundbrug. Dat is wel weer leuk .

Voor de rest vandaag niet veel bijzonders . We hebben nog een uitgebreide stop gemaakt bij een soort strandje/zwemgelegenheid bij een meertje. Onderweg ook weer een Eland gezien. Dit is de tweede.

Vandaag 26 graden en bijna geen wolken.

Gereden kilometers : 298

Donderdag 15 juni 2023

Over vandaag valt niet zo veel te vertellen. Morgen willen we weer thuis zijn dus vandaag een wat langer stuk gereden. We  zijn via de Öresundbrug en de Storebaetsbrug gereden , dus een flink stuk door Denemarken.Het weer is wat dat betreft goed, Bewolkt en ongeveer 19 raden en af en toe een beetje regen. We staan nu in de buurt van het plaatsje Hohenlockstedt (N 53*57’54” E9*35’50”)op de parkeerplaats bij een zwemvijver met een speeltuin e.d.  Nog even afwachten of het hier rustig blijft maar waarschijnlijk wel. Het weer hier is wel anders , een graad of 25 en geen bewolking.

Gereden kilometers : 492

Vrijdag 16 juni 2023

Vandaag op tijd vertrokken en we gaan naar Glückstadt om daar de Elbe over te steken. De veerboot zien we vertrekken dus even wachten op de volgende .Ze varen met vier boten dus het gaat allemaal redelijk snel.

Daarna via de snelste route naar huis. Wel met een aantal stops want het moet natuurlijk wel leuk blijven. Ook nu is Scandinavië ons weer goed bevallen .De reis had wel iets langer mogen duren maar was nu niet mogelijk.

Vandaag hebben we 350 kilometer gereden. In totaal 6287 kilometer

Pagina's: 1 2 3 4