Spring naar inhoud

2023, Noord Oost Frankrijk, Najaar.

Vrijdag 15 september 2023

We zijn vanmorgen om half negen vertrokken. We hebben eerst de auto naar de garage gebracht waar ze de komende week een probleempje met de air back gaan oplossen. Daarna rijden we richting Duistland. In eerste instantie is het de bedoeling om bij Arnhem de grens over te gaan maar vanwege een ongeluk geeft tomtom een ander advies en gaan we richting Venlo.

Om 11 uur hebben we onze eerste tussenstop op een niet al te drukke parkeerplaats. Daarna weer verder en weer een wijziging in de route. We rijden nu een stuk door België .Een mooie route door de Ardennen en daarna de Eiffel. Ook weinig verkeer hier .Wanneer we weer door Duitsland rijden is dit weer anders en met de nodige weg werkzaamheden. Na om half drie nog een koffie stop te hebben genomen rijden we door naar Hoste in Frankrijk.(sitecode 101199).

Een mooie camperplaats bij een afgedamd meertje.Er waren vanmiddag nog een paar plekjes vrij.  Nu inmiddels niet meer . 

We hebben hier nog een stukje gewandeld en nu begint het buiten wel een beetje af te koelen. Temperatuur vandaag zo tussen de 22 en de 25 graden.

Gereden kilometers : 583

Zaterdag 16 september 2023

Ook in de nacht is dit een rustige camperplaats. Na het ontbijt om ongeveer half tien vertrokken. Na enig zoeken hebben we besloten om naar Charmes te rijden waar een camperplaats is aan de Moezel. Het is voor ons onduidelijk of we hier kunnen staan . We lezen dat dit niet kan de eerste drie weken van september of de derde week. De route hier naar toe doen we via de binnenste binnen weggetjes. Dit vinden wij meestal de mooiste routes .Over het algemeen ook redelijk rustig wat wel handig is wanneer het asfalt niet al te breed is.

default

In Charmes aangekomen bliikt het niet mogelijk om daar te gaan staan vanwege een kermis. We rijden een stukje verder naar Nomexy. Op deze camperplaats staat 1 camper met de mogelijkheid voor 14 en ziet er wel mooi uit. Deze camperplaats is aangesloten bij Pass’Etapes wat inhoud dat je hier een pasje voor moet hebben .We hebben ons ter plaatse ingelezen en hebben besloten om dit maar te doen. Je kunt je hier voor aanmelden bij een paal en krijgt gelijk je pasje waar je dan een tegoed op kunt zetten waarmee je ook betaald. Ze hebben ook een app en hier kun je de aangesloten camperplaatsen zien en of er plaats is   Voor zover ik kan zien zijn het allemaal mooie camperplaatsen met een sani service punt en de stroom en wifi bij de prijs inbegrepen.

Vanmiddag op de fiets gestapt en langs het Canal de l’Est naar Charmes. Een mooi fietspad langs het Canal.

Vandaag wat meer bewolking en af en toe een spatje regen.In de middag beter met de zon er weer bij en ongeveer 22 graden.

Gereden kilometers : 131

Zondag 17 september 2023

We zijn vanmorgen rond half elf vertrokken en rijden weer een mooie route via binnen weggetjes. We hebben een camperplaats geprikt in st. Albin bij een jachthaven. Daar aangekomen vinden we het niet echt wat en we rijden een klein stukje verder naar een niet officiële camperplaats aan de Saone We moeten even  zoeken naar het juiste plekje maar we staan nu een paar meter van de Saone af.

default

We staan hier alleen , vanmiddag alleen wat wandelaars en zwemmers. Hier wordt de Saone een stukje afgesneden door een tunnel voor schepen. Ik heb dit nog niet eerder gezien. We staan eigenlijk naast het kanaal naar de tunnel. De tunnel heet tunnel de Saint-Albin en dateert uit 1840- 1880 en is door mijnwerkers gegraven.

Er zijn eerst een aantal schachten naar beneden gegraven en van daaruit is de tunnel uitgehakt, een inmens karwei waar dag en nacht aan is gewerkt. Het ondergrondse kanaal is 680 meter lang. Er is een wandelpad boven het ondergrondse kanaal wat we vanmiddag even hebben gelopen.

Omdat het vandaag nogal warm is hebben we verder aan de oever gezeten.

De temperatuur vandaag ongeveer 30 graden.

Gereden kilometers : 111

Maandag 18 september 2023

Vannacht hebben we wat regen gehad met wat onweer. Ik heb vanmorgen eerst de weer app maar eens bekeken voor de richting van vandaag. We gaan iets meer west aanhouden voor wat stabieler weer .We rijden dus naar het zuid westen richting Chalon-s-Saone.

We zijn uiteindelijk aangekomen in Bissey-s/s-Cruchaud. Dit ligt iets ten westen van  Chalon-s-Saone. We staan bij het Chateau de Rougeon van Florence en Isabelle Bouchard.  Zij houden zich bezig met het verbouwen van druiven en het maken van wijn. We hebben natuurlijk wat geproefd en wat gekocht .

Het dorpje hier in de buurt is heel erg klein en er gebeurt niet zo veel.

Het weer vandaag , vanmorgen wat bewolking  maar daarna weer veel zon en ongeveer 25 graden.

Gereden kilometers : 183

Dinsdag 19 september 2023

Vandaag een stukje in noordelijke richting. We staan nu ten noorden van Dijon, in het plaatsje Auberive. Weer op een CCP camperplaats. Je mag hier ook met een caravan of een tent staan Volgens mij is dit de vroegere gemeente camping, nu omgebouwd tot camperplaats

Vandaag hebben ook weer de tolweg en wat daar op lijkt vermeden. Grotendeels door de bourgogne wijnvelden.

Het weer werkt ook vandaag weer goed mee en we hebben een temperatuur van ongeveer 24 graden met af en toe een wolkje.

Gereden kilometers : 149

Woensdag 20 september 2023

We rijden vandaag via Langres en Gerardmer naar Riquewihr. Een mooie route waarbij we de auto en tolwegen weer mijden. Het heuvel landschap gaar over in bergen met als hoogste punt 950 meter. Niet al te hoog natuurlijk maar toch even wat anders.

We staan nu dus bij een wijn boer. We hebben hier al eens eerder gestaan om wat wijn in te kopen. Dan doen we nu ook want ze maken prima wijn. We zijn lid van France Passion en daarom mogen we hier dan overnachten.

 Dat bevalt ons beter dan de overvolle camperplaats in Kaisersberg. Vandaag ook weer prima weer met volop zon en ongeveer 25 graden.

Gereden kilometers 237

Donderdag 21 september

We hebben de druivenvelden van Riquewihr verlaten en we gaan vandaag Straatsburg bekijken. Dit is al een tijdje de bedoeling maar nog niet van gekomen. We willen in Duitsland tegenover Straatsburg op een camperplaats gaan staan. De brug waar we overheen moeten is voor maximaal 2,2 meter. Dus we moeten een stukje omrijden. Ik heb daar niets over gelezen anders wel eerder de Rijn overgestoken.

 De camperplaats in Kehl is groot genoeg maar wel een beetje krap. Maar voor het bezoeken van Straatsburg wel geschikt. Op de fiets naar het centrum is ongeveer 25 minuten fietsen.  We gaan eerst het kantoor van de EU bekijken. Van 1 kant ziet het er wel aardig uit met die vijver .Aan de andere kant is het allemaal een beetje krap en tegen een woonwijk aangebouwd .Het staat ook een beetje in een uithoek van Straatsburg vind ik.

 Daarna naar het centrum waar de kathedraal centraal staat. Aan de buitenkant erg rijk versierd met beeldhouwerken. Binnen is o.a een astronomisch uurwerk te bewonderen. Verder is de wijk “Pitite France “ ook bijzonder mooi.

Aan het einde van de middag weer terug gefietst en net optijd terug voor dat het begint te regenen. Voor de rest van de dag heerlijk weer en ongeveer 22 graden.

Gereden kilometers : 101

Vrijdag 23 september

Vandaag weer een stukje in noordelijke richting en we staan nu weer bij een wijnboer in het plaatsje Bad Bergzabern bij weingut Hitziger. Ook hier weer genoeg klandizie op de camperplaats want het is bijna vol. Van middag nog een leuk stukje gefietst tussen de wijngaarden door .Dan is een fiets met ondersteuning wel heel handig.

 Aan het begin van de avond heeft het even geregend, Voor de rest van de dag wisselend bewolkt en ongeveer 20 graden.

Gereden kilometers : 86

Zaterdag 24 september.

De camperplaats waar we de afgelopen nacht stonden was niet helemaal naar onze zin. Het plekje is niet echt verkeert maar we kregen een beetje het gevoel als Nederlanders niet helemaal serieus genomen te worden. We mochten niet op een ander plekje gaan staan opdat er was gereserveerd. Volgens ons was dit niet waar. Verder is dit een redelijk dure camperplaats , vinden wij. €15.- per nacht, wil je stroom dan kost dit €1,- per kw. Met alleen de koelkast is ons verbruik ongeveer 4 kw per 24 uur.

Maar je kunt hier mooi fietsen en dat hebben we ook gedaan. Nu staan we in de Eiffel in het plaatsje Pronsfeld. De camperplaats heet Am alten Bahnhof. De spoorlijn in geasfalteerd en een fietspad van gemaakt. 9 jaar geleden hebben we hier ook al eens gestaan.

Vanmiddag dus op de fiets naar Prüm, niet zo,n grote plaats . We hebben daar  wat genuttigd en weer terug. Naar de andere kant loopt het fietspad ook  nog in verschillende richtingen. De prijs hier is €7,-. Voor stroom €0,50 per kw. Er is hier ook genoeg ruimte en het zal niet gauw gebeuren dat het vol is.

Vandaag wel wat frisser  , maximaal 15 graden maar wel regelmatig de zon erbij.

Gereden kilometers  : 235

Zondag 24 september

Vandaag rijden we naar Nederland. Onze vakantie zit er bijna op. Wel behoorlijk druk op de Duitse autobahn. Het plaatsje Beltrum ligt op onze route en we staan op de camperplaats Erve Roos..Na aankomst de fietsen gepakt en nog een mooi rondje gefietst.

Vanmorgen een beetje mistig maar voor de rest van de dag mooi zonnig weer en ongeveer 24 graden.

Gereden kilometers : 262