Spring naar inhoud

Noordkaap 2011


Donderdag 2 juni

Vanmorgen naar het dorp Bodo gereden om maar weer een een boot te nemen .

We varen over naar de Lofoten we leggen aan in Moskanes.
Na een heftige overtocht dat wil zeggen dat we flink schommelden kwamen de Lofoten in zicht .

De vaartocht had ongeveer drie en half uur geduurd wel weer lang genoeg .

Toen we van de boot afkwamen om ongeveer 9 uur reden we naar het dorpjeÅ ,dit is de laatste letter van het Noorse alfabet en de kortste plaatsnaam

Boven in het dorp konden we onze camper parkeren,wat je hier veel ziet zijn de stokvissen die hangen te drogen wat een apart gezicht is maar ook erg kan stinken.

Na het eten zijn we het dorpje nog even gaan bekijken,de oude houten huisjes gebouwd op palen lijken tussen de rotsen geplakt te zitten .
De meeuwen maken een vreselijk lawaai en bouwen nesten tegen de huisjes .
Het waait hier erg hard maar daar zit je ook voor aan zee.

De volgende morgen gaan we weer verder de Lofoten over  en na elke bocht wordt je verrast op een mooi uitzicht met hoge bergen en uitzicht op zee.

Ook de kleine dorpjes waar je doorheen rijd  en waar geen mens lijkt te wonen passen hier in de omgeving.
 
Het is vanuit het verleden een streek waar veel vissers wonen maar nu gebeurd dat niet zo veel meer. Maar wel kun je dat in de dorpjes terug vinden.

Zo zijn we in het dorpje Nusjford geweest,de oude huisje staan er nog, hier komt de levertraan vandaan die ik vroeger moest slikken die zo gezond was zeiden ze,maar heeeel erg vies was.

Na er rondgelopen te hebben en koffie gedronken zijn we weer verder gegaan op zoek naar een plekje om te overnachten,en dat was een erg mooi plekje.

We stonden boven op een berg aan zee  op een oude route naar Eggum. Vroeger deden de mensen er uren over tegenwoordig is er een tunnel aangelegd.

We kijken   ver uit  over zee en worden verrast door de ondergaande zon,nou ja ondergaan . Hij gaat niet helemaal onder maar het is een prachtig gezicht.

Ook de Noren zelf kwomen in grote getalen dit moois bekjijken,en zo zitten we om half 1s,nachts nog te kijken naar de mooie zon die langzaam naar de andere kant schuift en die niet onder gaat.

We kunnen dan ook nog lezen zonder licht aan te hebben.
Uiteindelijk gaan we maar naar bed  maar je hebt het idee dat je op klaarlicht dag je bed aan het opmaken bent .
Het is mooi om mee te maken ,maar wel lastig om aan te wennen.
Toen we de volgende morgen wakker werden stormde het hard en regende het flink.
Zo snel kan het weer hier omslaan ,en halverwege de dag klaarde het weer op en hebben we zon ook weer gezien,al was het niet veel.

Vanmiddag een mooi kerk gezien waar we jammer genoeg niet inkonden en het dorp Henningsvaer bekeken.Een oude haven met veel hotels en hutjes die ze verhuren aan touristen verder gebeurde er niet zoveel  en dus maar weer op zoek naar een plekje om te overnachten en daar staan we dus nu ,ook weer uitzicht op zee, al is het niet zo dichtbij als gisteren. Maar we zitten er goed en morgen maar weer verder kijken wat de dag ons brengt            

Vandaag vertrokken met regen en zo blijft het de verdere dag, ook is er heel veel wind ,en die voelt erg koud aan Maar de zon hebben we ook nog gezien.
 Omdat het hier niet donker wordt kun je er s,avonds ook nog van genieten.

Vanmorgen hebben we gas getankt en het blijkt dat er niet veel in hoeft. Dus nu weten we ook dat we erg lang met een volle tank gas kunnnen doen.

Ook hebben we boodschappen gedaan in een mega supermarkt,het is hier wel iets minder duur dan in de kleine supermarktjes onderweg dus voor een paar dagen ingeslagen.Ook hebben we even alle verslagen doorgestuurd via internet,dit kan het beste in een wat groter dorpje.

We zitten nu weer wat meer in de bergen,want de Noordkaap is erg dichtbij en elke dag komen we er dichterbij.Ook de rendieren komen dichterbij,we hebben al wel waarschuwingsborden gezien ,en 3 echte, maar het echte werk moet nog komen.

Dus wie weet wat de dag van morgen ons weer brengt,Tot nu toe was er elke dag wel een verrassing .

Zaterdag 4 juni

Na weer een dag van rijden nog even tijd voor en verslag.Ook vandaag hebben we weer heel veel mooi dingen gezien,vooral veel watervalllen.

Die zijn er in dit jaargetijden heel veel, vanwege  de smeltende sneeuw boven in de bergen,het water stort met groot geweld de bergen af,soms zelfs over de weg en krijgt de auto een koud bad.

Boven in de bergen zit je in een winters landschap.Een poging om daar te overnachten hebben we maar kort overwogen en zijn we toch maar een stuk naar beneden gereden.

En nu zitten we in het dorp Badderen erg toepasselijke naam want het regent pijpestelen ook waait het erg hard.

Ook hebben we onderweg al wat rendieren gezien We zitten al dichtbij de Noordkaap,en morgen gaan we daar een kijkje nemen.Het is te hopen dat we nog wat beter weerkrijgen anders kunnen we niet veel zien daar, kunnen we allen wat souveniers scoren ,DUS HOPEN OP BETER WEER.

Zondag 5 juni

Vandaag weer noordwaarts getoerd ,onderweg een bezoek gebracht aan een museum in het plaatsje Alta.

Hier zijn rotstekeningen te zien die,ze hier gevonden hebben.

Ze werden ontdekt in 1973 en het zijn er ongeveer 6000,met een begeleidend boekje in het nederlands krijg je een indruk hoe die mensen vroeger leefden en wat voor dieren hier leefden ook waren er binnen in het museum vondsten te zien van speren en anderegebruiksvoorwerpen uit die tijd 
Al met al een mooie middag dit ook omdat de zon scheen en de temperaturen lekker waren.

Daar knap je echt van op na al de regen die we hebben gehad.
Gisteren was het echt erg het goot van de regen maar er stond ook een harde wind.

 Als je dan wakker wordt en de zon schijnt dan reken je daar niet op.

Verder zijn we door een prachtig gebied gereden  weer met veel sneeuw maar ook de rendieren,nu staan we op een bergtop met een prachtig uitzicht en nog steeds de zon het is nu tien voor elf,morgen gaan we naar de Noordkaap en willen daar een aantal dingen gaan bekijken.

Dit is wel afhankelijk van het weer maar het is wel een mooi vooruitzicht om er naar toe te gaan, het noordelijkste punt van Noorwegen nu we zo,n end zijn gekomen moet je er natuurlijk naartoe.

Noorwegen is een mooi land maar voor de bewoners wel een stukje overleven,als je ziet hoeveel sneeuw er nu nog ligt kan je je voorstellen hoe moeilijk het leven hier in winter moet zijn met onbegaanbare wegen en min 25 graden.
Er zijn stukken daar kun je dan alleen maar met de sneeuwscooter komen.

En dan wordt het nog eens geen licht,daar moet je maar tegen kunnen.
Mij niet gezien hoor.

Maandag 6 juni

Vandaag dan naar de Noordkaap een mooie rit door het enige poolgebied van Europa een landschap ,zonder begroeiing maar met sneeuw.

Helder blauw water en veel rendieren een landschap wat erg indrukwekkend is,vandaag schijnt de zon,en is het helder weer.

Hierover moet ik nog wat vertellen ,vannacht om half 5 wordt ik wakker van de warmte in eerste instantie weet je dan niet hoe laat het is,de zon schijnt volop en het is warm.

Kijk je op de klok is het half 5 en het lijkt wel s,middags 12 uur ,nou ja we hebben dus een mooie dag voor de Noordkaap. We hebben onderweg nog even boodschappen gedaan in Honningvag,waar we niet konden betalen met credit card.

Dus luc moest op zoek naar een bank de caissière zei dat die dichtbij was,nou ja hij heeft 20 minuten,moeten lopen en ik daar bij de supermarkt maar wachten met de tas met boodschappen de caissière was niet zo erg vriendelijk tegen ons en tegen de andere klanten.

Uiteindelijk konden we toch weer verder .De reis ging door veel tunnels waaronder 1 hele lange waar we voor moesten betalen.Ook eenmaal boven moesten we de portemonnee trekken en moesten we 470 kronen betalen maar daar mag je dan ook 2 dagen voor blijven staan.ook mag je binnen naar een tentoonstelling,en naar een film kijken over dit prachtige landschap en de bewoners.

We staan tussen de campers en naast ons staan Nederlanders dus dat is wel gezellig.En nu maar kijken naar de zon en hopen dat het helder blijft. Nou het was goed te zien, de zon gaat niet onder .We blijven buiten zitten maar het wordt wel erg koud,dus zetten we een windtentje op waar de buren erg jaloers op zijn
Dit scheelt een jas en zo hebben we een mooie dag en een mooie avond,en gaan we maar eens naar bed het is nu 1 uur en lijkt het klaarlichte dag.

Woensdag 8 juni

Weer even een verslag van onze belevenissen de afgelopen twee dagen,we zijn inmiddels weer weg van de Noordkaap en hebben zoals gewoonljk weer een mooie route gereden.
We moesten de zelfde route weer terug en dus ook weer door de tunnel,en dus ook weer betalen.

Het was mooi weer,terwijl het s,nachts boven op de Kaap erg hard waaide en soms regende hadden we overdag mooi weer.
De plannen die we hadden om een vogeleiland te bezoeken hebben we maar laten zitten.Je moest namelijk met een boot mee op zee,waarvan te verwachten is dat het geen rustig tochtje wordt en je waarschijnlijk zeeziek wordt,al schommelend foto,s moet maken die waarschijnlijk dan niet lukken en ook diep in de portemonee moet tasten.

Nou je begrijpt het al dit gaat het niet worden.Ook de wandeling die gepland stond hebben we niet gedaan .Het is een flinke klim en we hadden eigenlijk wel genoeg gezien,dus het besluit om maar verder te gaan is dan snel gemaakt.We zijn gestopt voor de overnachting in Valddak in het Nationaal park

Stabbursdalenpark,hier hebben we nog een route gelopen naar een vogelkijkhut die er niet meer stond waarschijnlijk naar beneden gestort want er was een gedeelte van het pad ook weg maar we hebben toch wel een paar vogels gezien die de moeite waard zij en de omgeving was ook prachtig.

Na een nachtje lekker slapen hebben we ons verslapen en vanmorgen viel de regen weer vertouwd op ons campertje en is de hele dag blijven regenen,

Vanmiddag hebben we ook een flinke onweersbui gehad ,we zijn onderweg naar Finland we hebben temperaturen boven de 20 graden,dus dat is positief,

Finland is anders als Noorwegen,heel veel bossen minder hoge bergen veel meren en heeeel veeeeel muggen. Heb je mooi weer wordt je buiten opgegeten door de muggen.We zitten vlakbij het plaatsje Inari ,op een mooi plekje aan een meer en in het bos .Morgen weer verder dus tot morgen maar weer.

Pagina's: 1 2 3 4