Spring naar inhoud

2011, Noordkaap

 Donderdag 9 juni

Vandaag een verslag vanaf een mooi plekje aan een mooi Fins meer .
Met nog steeds de zon.We hadden vandaag mooi weer met veel zon en ongeveer 25 graden.
Het is voor het eerst dat we s,avonds buiten hebben kunnen eten,bevalt prima.
Nu zitten we net binnen ,want de muggen werden verschrikkelijk irritant.

Voor we vanmorgen zijn gaan rijden hebben we eerst een wandeling gemaakt,dwars door het bos,genietend van de vele vogels en de stilte.

Gisterenavond liep er een hamster voor de camper zich druk te maken, een leuk gezicht.

De route vandaag was erg mooi ,maar Finland is erg anders dan Noorwegen maar toch maakt het wel indruk op je.De afstanden tussen de dorpen zijn groot en behalve in de dorpen zie je geen huizen langs de weg.Ook de dorpen en de winkels zijn anders de supermarkten zijn kleiner en er is niet zoveel te krijgen dan vorige week in Noorwegen,toch hebben we weer voor een paar dagen eten ingeslagen.

Morgen maar weer verder.

Zondag 12 juniAlweer een verslag over onze eerste camperreis door Scandinavie we zitten alweer in Zweden,

Deze keer op een camping dit in verband met een was die nodig gedaan moest worden .

Na wat lang zoeken hebben we toch een camping gevonden een hele kleine maar wel met een prachtig uitzicht over een meer en de uitgestrekte bossen.
Op de camping is het niet druk. Gisteren stonden er nog een tentje en een camper en vandaag staan we alleen .
Nou waar vindt je dat een privé camping met lekker warme douche. Vanmorgen zijn we naar de kerk geweest waar we uiteraard niets van konden verstaan,maar wat wel mooi was om eens mee  te maken ,er was een soort van belijdenis doen door 5 jongens die ook aan het einde allemaal een bijbel kregen .
Het zingen van de psalmen en liederen kwam ons bekend voor maar mee zingen lukt niet. De dominee of zoiets stond in de hal en heette iedereen welkom hij bleek ook een tijdje in Rotterdam te hebben gewerkt .
De gemeente was klein en waren niet erg betrokken 
Niemand zong mee en de kinderen zaten er door heen te schreeuwen..Het was een echt Zweeds houten kerkje met orgel piano en geen accoustiek.

Na de kerk een bakkie koffie en een wandeling gemaakt 
We hebben vogels gezien ,we liepen door het broedgebied en ze waren aanvallend op ons gericht.

Op de reis hierheen zijn we in het dorp geweest van Santa Claus waar allemaal kersliederen werden gedraaid we hadden het snel gezien.
We hebben onderweg erg warm weer en waren blij dat we er waren. s,avonds lekker buiten gegeten en nog lang buiten gezeten 
We hebben ons wel ingespoten met anti muggen spul maar bulten hebben we toch nog erg veel  .

Vandaag is het een stuk minder warm en zitten we na het wandelen binnen. Morgen gaan we weer verder en willen we richting Jokkemokk..

Maandag 13 juni

Vanmorgen  na het douchen en wat opruimen ,de camping betaald  wat nogal lang duurde,want de eigenaresse is nogal  een kletskous ,maar wel een gezellige vrouw  
Wij vroegen haar waarom er zoveel bomen omver lagen nu bleek 2 weken geleden daar een tornado geweest te zijn ,en de camping had nogal wat schade plus dat de afgelopen winter het restaurant was afgebrand dus ook de financiele problemen waren niet gering.
Vanmorgen waren ze met man en macht aan het werk met sjofels om alles weer een beetje opgeruimd te krijgen met al dat geklets kwamen we wat later weg  maar we hebben vakantie dus wat geeft het.
De hond van  camping zat bij ons in de camper achter het stuur en we hoorden dat hij het niet zo leuk vond dat er gasten vertrokken dus sprong hij in de auto in de hoop dat hij mee mocht.

Maar eindelijk waren we toch op weg richting Mokkejokke waar we geweest zijn ,maar onderweg hebben we  nog wat krachtcentrales gezien,in z,n geheel zijn er een stuk of 5 a 6.in de rivier .
In Mokkejokke een bezoek gebracht aan de plaatselijke vvv,voor informatie over wat wandelingen,we hebbben een paar mooi meegekregen  waar we er 1 van wilde doen maar de dame achter de balie zei dat je daar zonder helicopter niet kon komen .Ze gaf ons een prijslijst mee voor een boeking maar dit ging ons toch wat ver.

n zo zitten we in het natuurpark muddes in skaitekojan ,waar we nog en flinke wandeling hebben gemaakt er bleek hier een paar jaar geleden een flinke bosbrand geweest te zijn en daar liep natuurlijk onze wandeling doorheen conclusie omgevallen bomen geen gekleurde paalltjes en allemaal zwarte verbrande bomen een erg triest gezicht ,het lijkt ons wel mee te zitten wat wandelen betreft de eerste wandeling naar een vogelkijkhut was de hut naar beneden gestort,de camping was getroffen door een tornado en nu een stuk bos waar brand was geweest nou ja wordt vervolgd.
Nu zitten we uit te puffen na een actieve dag en gaan we op naar morgen.

Dinsdag 14 juni

Alweer een nieuw verslag,en alweer van een andere plaats,we zijn via Jokkemokke weer een stukje naar beneden gereden we zitten nu wel al onder de Poolgrens.

We zitten bij een hele grote waterval die heet Storforsen er loopt een mooie wandelroute langs die heel mooi aangelegd is met planken waar je makkelijk overheen loopt en die ook helemaal langs de waterval loopt zodat je van boven naar beneden het denderende water kan volgen en zelfs een beetje nat wordt.
De natuur erom heen is ook mooi maar er bloeit om deze tijd nog niet zo heel veel.
Vandaag ook weer bij een krachtcentrale geweest ,in een boekje wat we hadden stond  dat je erin kon voor een rondleiding maar na een poosje wachten bleek dat pas vanaf morgen te zijn,en dan zijn we hier niet meer.
Morgen gaan we richting Pitea wat we daar allemaal zien en beleven dat komt in het volgende verslag

Woensdag 15 juni


Ook vandaag hebben we weer interessante dingen gezien,allereerst zijn we in Ojebyn geweest een dorpje met nog authentieke houten huisjes rond een witte houten kerk met een aparte klokkentoren iets wat je hier wel meer ziet.  

De huisjes worden alleen op zondag door de kerkgangers bewoond. 
De mensen komen uit een heel groot gebied en zo kunnen ze de zondag dicht bij de kerk blijven. Lijkt me wel een gezellig idee,misschien kunnen wij het ook eens op die manier proberen. 
Verder hebben we ook nog een bezoek gebracht aan het  stadje Pitea. Ook daar nog oude huizen in orginele Zweedse kleuren met ook weer een prachtige kerk,dat de huizen hier zo oud zijn  komt omdat hier in het verleden geen brand is geweest.

Alles is hier van hout dus als er brand is,  is ook alles gelijk verwoest Voor de rest was het mooi weer en voor het eerst in de vakantie hebben we een ijsje gegeten in het zonnetje.
We hebben een mooi plekje midden tussen de bloemen en toen we daar dachten te gaan zitten werden we letterlijk bestormd door de muggen.

Ondanks het Zweeds smeerseltje dat we hebben gekocht.
Uiteindelijk ga je graag naar binnen ,morgen gaan we weer een stukje verder naar beneden omdat we anders volgende week zoveel moeten rijden. 
Maar plannen hebben we nog wel daarover morgen maar weer

Pagina's: 1 2 3 4