Spring naar inhoud

Duitsland, Beieren najaar 2021

Zaterdag 23 oktober

Vandaag begint dan onze najaars vakantie .Voor het eerst sinds twee jaar weer de grens over voor een wat langere trip. We hebben om 10 uur afgesproken bij matrassenopmaat in Haaksbergen om onze nieuwe matrassen op te halen. We vertrekken om kwart voor negen en zijn een uur later in Haaksbergen. De matrassen liggen in de bestelbus en passen perfect .Ze zijn alleen wat dikker dus ik denk dat ik de gasveer die een gedeelte van het bed omhooghoud een iets zwaardere versie moet monteren.

Daarna richting Coburg in Duitsland, Beieren. Onderweg stoppen we nog voor een vers bakkie koffie. Het is wel een flink stuk rijden maar de route is wel mooi om te rijden ondanks dat we via de snelwegen gaan. De weg slingert zich mooi door het heuvel landschap waar de herfstkleuren al goed te zien zijn. Om ongeveer kwart over vijf zijn we in Coburg.

We staan dicht bij het centrum op een grote parkeerplaats waar een gedeelte voor campers is bestemd . We moeten hier €2,50 betalen voor 24 uur. Vandaag best wel mooi weer met veel zon en ongeveer 11 graden

Gereden kilometers : 608

Zondag 24 oktober

Vannacht heeft het een beetje gevroren en dat hebben we binnen ook wel gemerkt .Zo tegen de ochtend werd het een beetje frisser zodat we wat verder onder ons dekbed moesten kruipen. Maar vandaag is het overdag ook helder en hebben we de hele dag volop de zon.Na het ontbijt zijn we Coburg ingelopen om het plaatsje een beetje te bekijken.Het ziet er wel gezellig uit en nu zitten hier en daar al mensen op een terras.

Hierna gaan we op pad weer in oostelijke richting we gaan naar Schwartzenwald am Wald. Om precies de parkeerplaats boven op de Döbraberg. Hier gaan we eerst koffie drinken en daarna trekken we de wandelschoenen aan om hier wat van de omgeving te gaan zien. Het is prachtig weer om te wandelen en we zijn niet de enigste die hier zo over denken.

Daarna rijden we verder naar de Frankenwaldsee.Volgens de Womo gids mag je hier op de parkeer plaats staan en overnachten.Maar dit gaat niet door want er staat een bordje verboden voor campers.Ik denk dat de naast gelegen camping hier iets mee te maken heeft. We rijden een klein stukje terug en gaan naar Naila waar bij het station een camperplaats is.

Hier staan we nu en het plekje is niet echt verkeerd. Af en toe komt er een trein langs maar meestal rijden die s, nachts niet . We hebben het plaatsje nog even verkend maar heel veel bijzonders is het niet.

Gereden kilometers : 106 Het weer volop zon en ongeveer 11 graden

Maandag 25 oktober 2021

Vannacht heeft het weer een beetje gevroren maar vanmorgen was de zon er ook weer bij.Na het ontbijt zijn we vertrokken naar Mödlareuth waar het Deutsch-Deutsches museum ook gevestigd is.

Deze plaats wordt ook wel klein Berlijn genoemd omdat het ijzeren gordijn dwars door het dorp liep.Hier is o.a nog een stukje van de muur te zien.

Daarna rijden we een stukje in oostelijke richting .Iets voorbij Kirchenlamitz parkeren we op een wandelparkeerplaats en is het eerst tijd voor de koffie. Daarna maken we een wandeling .Het is een route waar te zien is hoe hier graniet werd gewonnen.

 Het is een mooie wandeling en overal wordt duidelijk uitgelegd hoe dit in het verleden werd gedaan. Nu zijn er nog drie groeve,s in gebruik.  Het inmiddels al zo tegen vijf uur en we gaan een overnachtingsplek zoeken .

 We komen uit in Marktredwitz.Het is een gratis camperplaats (cc 28991)met alle voorzieningen waar dan wel voor betaald moet worden . We hebben vandaag weer mooi weer , wel wat meer bewolking dan gisteren en ongeveer 11 graden.

Gereden kilometers  : 92

Dinsdag 26 oktober 2021

Vanmorgen ziet het weer het wat anders uit. Op de camperplaats is het wat miezerig maar zodra we onderweg zijn rijden we regelmatig in de mist. Voor dat we vertrekken hebben we eerst de camper dingen gedaan . Onze watertank is weer vol en het vieze water is weer geloosd.

 Onze eerste stop is op de Tannesberg. We rijden weer door een prachtige omgeving. Op de tannesberg drinken we eerst koffie en daarna gaan we een stukje lopen .Het is een leerzame wandeling want hier worden alle soorten gesteente die hier in de grond zitten getoond met een bordje erop met de naam.

Daarna rijden we weer een stukje door het mooie landschap en zo tegen vijf uur komen we op de camperplaats in Schwandorf. We staan op het evenementen terrein aan de rivier de Naab.

Vandaag was het weer wat nevelig met hier en daar behoorlijk mistig. Maar vanmiddag  kwam toch de zon er weer bij. De temperatuur weer zo rond de 11 graden.

Gereden kilometers : 125

Woensdag 27 oktober 2021

Ook vanmorgen was het weer mistig maar in de loop van de middag is de zon weer goed doorgekomen. Zo tegen de middag zijn we vertrokken in de richting van Regensburg. We gaan daar niet naar toe omdat we niet veel zin hebben om door een stad te lopen en met de corona maatregelen is het ook minder leuk.

Maar we proberen nog wel een glimp van de Donau op te vangen.Dicht waar de Naab in de Donau stroomt stoppen we voor de koffie

.Ik heb een mooi plekje gevonden via park4night.

Daarna rijden we via smalle weggetjes richting Donau. We hebben de rivier gezien maar is weinig spectaculair .We gaan verder via het heuvel achtige landschap en rijden door bossen in prachtige herfst kleuren.

We komen uit in Rieden-Burg. Hier staan een oud kasteel boven op de rotsen en je hebt hier een mooi uitzicht op het Main-Donau kanaal.

We rijden weer verder om een camperplaats te zoeken .We staan nu in Dietfurt an der Altmühl, dicht bij het voornoemde kanaal. Sc 14121.We zijn het plaatsje nog ingelopen maar wij vinden het niet veel bijzonders. Het weer was eigenlijk wel goed vandaag , afgezien van de mist, ongeveer 13 graden

Gereden kilometers : 113

Donderdag 28 oktober 2021

Deze camperplaats is redelijk rustig s nachts. De achterliggende weg  geeft wel wat geluid maar wij vinden dit niet hinderlijk. Vanmorgen weet een beetje nevelig en we gaan op weg naar Neumarkt in der Opf.

Hier brengen we een bezoek aan de Ruïne van Wolfstein.Dit is wel leuk om te bekijken en waren op dat moment de enigste. De zon is ook door de mist heen gebroken. We gaan weer een stukje verder en rijden weer door een prachtig landschap van oranje en goud kleurige bomen.

We rijden het meest over smalle kronkelende binnen weggetjes. We vermijden de snelwegen, dat gaat misschien wel sneller maar je ziet ook veel minder. We stoppen in Velden op een weer gratis camperplaats met de bedoeling voor een  koffie stop maar we blijven hier staan.

 Er is ook een service punt voor campers . (campercontact sitecode 25032 womo gids 151) Het het plaatsje is best wel de moeite waart om te bekijken met veel mooie vakwerk huizen. We gaan hier een wandeling maken naar Petershöhle .Dit is een grot die in de pre historie bewoond is geweest door de neanderthaler .

Omdat we een beetje laat aan de wandeling zijn begonnen heb ik hen eigenlijke hol niet kunnen vinden, waarschijnlijk omdat ik op het dak stond, zo lees ik nu op de website. Terug bij de camper is het al bijna donker.

Dus tijd voor een lekker blikje bier en daarna nog eten koken . Het weer vanmorgen een beetje mistig daarna zon daarna weer wat meer bewolking en ongeveer 12 graden.

Gereden kilometers : 94

Vrijdag 29 oktober 2021

Ook vandaag begon de dag weer een beetje mistig. Na het ontbijt hebben we eerst weer water getankt e.d. Daarna in noordelijke richting . Onze eerste stop is in Bad Staffelstein.

We rijden omhoog de staffelberg op en we parkeren daar omdat het wel weer tijd is voor de koffie. Het is hier redelijk druk op de parkeerplaats waarschijnlijk dat het mooie weer ook de nodige wandelaars aantrekt.

 Daarna gaan we weer verder en we stoppen vandaag in Themar (site code 12493 campercontact ) Hier is een kleine camperplaats voor 4 campers. De netto super is hier dichtbij dus we gaan eerst wat boodschappen doen voor de laatste dagen.

Daarna even het plaatsje bekijken. Bij de voetgangers lichten valt het mij op dat we in de voormalige DDR zijn. Het plaatsje is niet heel bijzonder .

 Een paar mooie gebouwen en voor de rest niets. Het weer was vanmorgen eerst wat mistig maar later kwam de zon er door en ongeveer 12 graden.

Gereden kilometers : 169

Zaterdag 30 oktober 2021

We willen vandaag weer wat verder richting Nederland te komen. Onze eerste stop licht op ongeveer 2 uur rijden, via binnen wegen. De camperplaats die we in gedachten hadden bleek in bezit genomen door een markt. Dus een stukje verder bij een zuivering installatie en hier was meer dan voldoende ruimte.

Na de koffie gezocht naar een camperplaats maar door verschillende redenen is er in de directe omgeving niet wat geschikts. We staan nu op de camperplaats in Baunatal.  ( sitecode 10494 campercontact)  Dit ligt ten zuid westen van Kassel.

 Na aankomst hebben we de benen gestrekt een een wandeling gemaakt de baumberg een stuk op. Het weer vandaag : vanmorgen eerst wat mist daarna de zon en een het einde van de middag een beetje regen en ongeveer 11 graden.

Gereden kilometers : 208

Zondag 31 oktober 2021

Vandaag dus weer naar Nederland. Omdat we nog wel een stukje moeten gaan we via de autobaan.Dus hier valt niet veel over te vertellen.

We vonden het wel erg rustig op de weg. Halverwege nog een koffie stop.Nu staan we op een camperplaats in Oud Lutten.Na aankomst hebben hier nog een rondje gelopen.Het weer vandaag viel erg mee nog wel redelijk zonnig.

Vanavond hebben we hier we een flinke bui gehad.

Gereden kilometers : 324

Maandag 1 november ’21

Vandaag het laatste stukje naar huis. We rijden via Nieuwleusen om onze kleindochter te feliciteren met haar verjaardag.Thuis aangekomen konden we er niet in omdat ik mijn sleutels kwijt was .Waarschijnlijk verloren op de camperplaats in Lutten.Dus weer even terug naar Nieuwleusen voor de reserve sleutel. Het gedeelte van Duitsland waar we zijn geweest is voor herhaling vatbaar, allen dan het zuidelijke deel van Beieren. En zoals altijd hadden we wel langer weg willen blijven maar  vanwege onze werkzaamheden is dit niet mogelijk

Totaal gereden kilometers : 1811