Spring naar inhoud

2018, Leipzig,Dresden en Praag

Vrijdag 28 september

Omdat ik nog gewoon moet werken zijn we vrijdag avond rond zeven uur vertrokken.We rijden via Raalte en Enschede om in de buurt van Bielefeld te overnachten.Volgens campercontact is er in Bunde een rustige camperplaats.(cc750)Aldaar aangekomen blijkt de parkeerplaats bomvol te staan met auto,sHet hele plaatsje is overigens op de been, waarschijnlijk oktober feesten.

We kunnen er dus niet staan, dus verder en een half uurtje later staan we in Vlothoaan de oever van de Weser. (cc14328)Hier mogen 5 campers staan Er staan er nu een paar meer.

Zaterdag 29 september

Vanmorgen na een rustige nacht zo tegen 10 uur vertrokken uit Vlotho.We gaan vandaag naar Leipzig.Hier heeft Bach een groot gedeelte van zijn leven gewoond en gewerkt.De reis verloopt voorspoedig met de nodige wegwerkzaamheden staan we om ongeveer twee uur op de camperplaats aan de Max Reger Allee en het is gratis (cc 62574)

Het is een half uurtje lopen naar het centrum en het is daar gezellig druk.Er staan overal kraampjes en er speelt een accordeon orkest Dit alles waarschijnlijk vanwege de oktober feesten.

We hebben de Thomas kerk bekeken .Dit was de kerk van Bach, zijn werk dus.Hij was hier leider van het koor wat nog steeds bestaat.Bach ligt hier ook begraven en we hebben zijn graf nog even bekeken.Voor de kerkdienst van drie uur waren we net iets te laat.Na alle bezichtigingen op een een terras met uitzicht op de kerk bier en wijn gedronken en daarna weer terug gelopen naar de camper.

Gereden kilometers tot nu toe : 541

Zondag 30 september

Na een rustige nacht in Leipzig zijn we vanmorgen om kwart voor tien vertrokken naar Dresden.We rijden naar een camperplaats aan de Elbe, op een steenworp afstand van het centrum van Dresden.Het is een mixparking bij de Marienbrüke (cc65168) Er is hier genoeg ruimte en wordt naast campers gebruikt voor bussen die staan te wachten om hun vrachtje weer op te halen.

Na de koffie zijn we naar het centrum gelopen.Het is gezellig druk en heel veel te zien,o.a de vrouwenkerk de kruiskerk en de Zwinger..En verder nog veel oude gebouwen die na de tweede wereld oorlog weer zijn opgebouwd.De vrouwenkerk is eigenlijk nog vrij nieuw wat ook wel te zien is .De DDR regering wilde het als puinhoop laten liggen maar na de Duitse hereniging is de kerk toch weer opgebouwd.

In de Vrouwenkerk hebben we nog een concert bijgewoond van het koor en ensemble van de Vrouwenkerk o.l.v. Matthias Grünert.

Het weer werkt ook heel erg mee met volop zon en ongeveer 18 graden

Gereden kilometers : 117

Maandag 1 oktober

De dag is vandaag weer zonnig begonnen en zijn gaan rijden in oostelijke richting.

We gaan naar Saksisch Zwitserland, naar de Bastei, de bekendste rots formatie aan de Duitse kant.

In de Bastei zijn overal wandelpaden aangelegd met uitzichtplatforms.

Je hebt hier een schitterend uitzicht op de Elbe vallei en aan de andere kant over de grillige rotsformaties.

We staan op een een parkeerplaats waar je ook met de camper mag overnachten.Hier vandaan gaat een pendelbus naar de Bastei.

Hierna gaan we verder in oostelijke richting en zo komen we in Tsjechië terecht.Hier komen we erachter dat je voor de snelwegen een vignet moet hebben.Voor alle zekerheid besluiten we om maar een vignet te kopen.De eerste gelegenheid die we zien is een wisselkantoor.Hier moeten we€ 17,- betalen alleen contant .Dat gaat niet lukken en we worden door verwezen naar een benzine station iets verder op.Hier kost het vignet € 12,-.

Daarna willen we naar een camping Autocamp Ceska Brana, Decin.Na een mooie route door heuvelachtig gebied zijn we ter plaatse maar de camperplaats is gesloten.Niet ver hier vandaan is nog een camping..Volgens campercontact open tot 1 november.Maar helaas deze is ook gesloten.

Nu zitten we in het plaatsje Kamenicky Senov en we staan op een parkeerplaats bij het bezoekerscentrum van de Panska Skala,vertaald : herenrots, ook een natuur fenomeen.Grijze zuilen van gestold lava die er uit zien als orgelpijpen.We gaan het morgen zien.

We hebben vandaag wel aardig weer .Wel wat frisser dan gisteren en vanavond heeft het wat geregend.

Gereden kilometers : 117

Dinsdag 2 oktober

Voordat we weg gaan hebben we Panska Skala nog even bekeken.Het kan misschien wel bijzonder zijn maar wij vinden het niet zo heel veel voorstellen,maar dat kan wel komen omdat we er geen verstand van hebben.We vertrekken naar Praag en nemen de kortste route.Dit zijn allemaal twee baans wegen door glooiend heuvel landschap .De camperplaats die we hebben uitgezocht licht niet ver van het centrum.Tomtom vind het nodig om ons dwars door de stad te loodsen en we hebben het centrum zo goed kunnen bekijken vanuit de camper.De straatjes zijn af en toe zo smal dat ik de spiegel moest inklappen.maar opzich wel weer een belevenis.We staan op Caravan Camping Praag aan de oever van de rivier de Moldau.

We zijn er zo tegen 1 uur .We hebben eerst het sani gedeelte van de camper gedaan en daarna een plekje gezocht daarna even koffie gedronken en opweg naar het centrum van Praag .Het is 500 meter lopen naar de tramhalte, de kaartjes hebben we al gekocht bij de beheerder van de camperplaats.Na tien minuten stappen we weer uit en zijn nu dicht bij de Karels brug.Op de brug is het echt druk.Er wordt ook veel muziek gemaakt en er zijn kunstenaars aan het werk.

Het centrum van Praag is erg mooi en heel uitgestrekt en ook erg druk .Het lijkt wel of de helft van de mensen die hier rondlopen uit China komen.Ze zijn vooral bezig om zichzelf op de foto te zetten en je kunt er echt geen rekening mee houden als je weer eens door hun beeld loopt.

Ik vraag me wel af of ze bekent zijn met wat hier in het verleden is gebeurt.Over de Praagse lente en Jan Pallach, die zich zelf in brand stak als protest tegen de stalinistische regering die werd ingevoerd.Na hem deden 9 studenten nog hetzelfde.Op wikipedia is hier meer over te lezen.Om zeven uur nemen we de tram weer terug.

Het weer is vandaag wel behoorlijk fris, ongeveer 11 graden,maar geen regen,die hebben we vannacht al gehad

gereden kilometers :123

Woensdag 3 oktober

Vanmorgen zijn we Praag uitgereden.Dat ging wel iets beter dan erin.Je bent zoizo wel even bezig want het is wel een grote stad.We hebben besloten nog naar Eisenach te gaan .Dit is de geboorte plaats van Bach en Luther.We doen dit niet in 1 keer .Dat vinden we teveel op 1 dag .We zijn eerst naar Marienberg gereden (in de buurt van).We hebben daar een mooi plekje gevonden waar we een tijdje hebben gestaan met de camper en een kopje koffie gedronken met een stuk zelf gebakken plaatkoek.

Daarna doorgereden naar Eisenberg.Daar staan we nu op een mooie camperplaats (cc24959)We zijn nog even het plaatje ingelopen , dat op loopafstand ligt.Omdat het een nationale feestdag is, de dag van de eenwording,is hier helmaal niets te doen.De feestvreugde spettert er niet vanaf.We lopen via de dierentuin weer terug.(Het kijkt meer op een uitgebreide kinderboerderij)We zijn er niet in geweest maar je kunt er wel een beetje inkijken.We hebben in de camper meer een glaasje bier gedronken.

Het weer vandaag nog steeds een beetje fris maar wel droog met de zon erbij.

Gereden kilometers : 251

Donderdag 4 oktober

We gaan vandaag naar Eiseach.In deze plaats zijn Luther en Bach geboren en het ligt mooi op de route.

In de stad Eisenach zetten we de camper op een parkeerplaats waar je ook mag overnachten.

Na de koffie lopen we de stad in om het geboortehuis van Bach te bezoeken.Hier is ook een museum in gevestigd.In het museum is erg veel te zien en te horen.

We krijgen ook een uitleg over muziek instrumenten uit de tijd van Bach.De man die de uitleg geeft speeld ook een stukje op deze instrumenten Dit zijn o.a een orgelpositief uit 1750, een Cembalo uit 1705, een Querspinett uit 1765 van Silbermann, en een orgelpositief uit 1650.

Na ons bezoek aan het Bachhuis hebben we nog even langs het Lutherhuis gelopen en weer naar de camper. De parkeerplaats waar we staan ligt naast een spoorlijn waar geregeld een trein langs komt.We besluiten om naar een ander plekje te verhuizen ,ongeveer 10 kilometer rijden.Maar eerst rijden we langs de officiële camperplaats om water te tanken en te lozen.

Nu staan we bij het plaatsje Mosbach,(cc11985) dicht bij het zwembad.Het is een mooi plekje midden in de natuur.Het weer was vandaag wat aangenamer wat de temperatuur betreft.Voor de rest droog met af en toe zon.

Gereden kilometers : 149

Vrijdag 5 oktober

Vandaag rijden we naar Bielefeld,ongeveer 260 kilometer .Het is wel wel een aardig stukje maar we willen zaterdag een beetje op tijd thuis zijn.We rijden via de Duitse autobaan.We vinden het altijd wel erg saai om te rijden maar het schiet wel op als er niet teveel wegwerkzaamheden zijn.Ik schat dat we er ongeveer tien hebben gehad maar geen file,s.Dat is ook wel eens anders en dan sta je maar zo drie uur in de file. We staan nu dus in Bielefeld.(cc7624)Het is wel en mooie camperplaats boven op de heuvel van waar je mooi over de stad kunt uitkijken.Ik had al een beetje een voorgvoel dat het hier nogal snel kan vollopen.

Wij waren hier om ongeveer 1 uur en met 4 vrije plaatsen valt het wel mee.

We hebben lekker in de zon onze koffie gedronken en daarna naar de stad gelopen, ongeveer een half uur naar beneden.Het is hier wel gezellig met veel terrassen waar we er eentje van gepikt hebben.Met bier en een flamkuche in het goed uit te houden.Na verloop van tijd toch maar weer terug naar de camper.De camperplaats is inmiddels vol.Alle 10 plaatsen zijn bezet en plus nog twee op het eind.Op de naastgelegen parkeerplaats staan er nu ook ongeveer acht.Wat ruimte betreft ishet geen probleem.

Wat het weer betreft, vandaag weer wat warmer, ongeveer 20 graden

Gereden kilometers : 256

Zaterdag 6 oktober

We vertrekken uit Bielefeld voor het laatste stukje, naar huis dus.Ons plekje hier wordt onmiddellijk door een andere camper ingenomen.We lozen hier nog even ons afvalwater .We hebben geen file, onderweg en zijn om twaalf uur thuis.We hebben veel gezien deze week en de plaatsen waar we zijn geweest zijn niet al te ver weg en goed te doen.

Gereden kilometers :208

Totaal : 1742