Spring naar inhoud

2020, Nederland (najaar)

Vanaf 17 oktober 2020

Zaterdag 17 oktober 2020.

Vandaag de eerste dag van onze korte najaars vakantie. Vanmorgen om ongeveer half tien vertrokken naar Zwolle ,verpleeghuis Zandhove.Hier verblijft mijn moeder tijdelijk en we gaan eerst even bij haar op bezoek en even de was ophalen e.d. Daarna rijden we naar Twente, om precies te zijn naar Reutum, dat ligt dicht bij Weerselo. Om ongeveer 1 uur zijn we bij de camperplaats met de naam de Eikenhof, hier staan ook een aantal vakantie huizen.

Op de camperplaats kunnen 12 campers staan .Wij zijn vandaag nummer 11 en plaats 12 is inmiddels ook bezet. Omdat de koffie filters op zijn drinken we een lekker kopje thee met een bolletje en een crackertje, daarna stappen we op de fiets om de omgeving te verkennen. Via de app van fietsknoop heb ik een route van 23 kilometer uitgezet en we fietsen door een mooi afwisselend landschap en heel stuk langs het Almelo-Nordhorn kanaal. Dit kanaal is in 1886 in gebruik genomen maar tot drukke scheepvaart is het nooit gekomen, ongeveer twee schepen per dag. In 1960 voer het laatste (turf) schip door dit kanaal. Dit kanaal vormt een verbinding tussen de overijsselse vecht en het Vecht-Eems kanaal

Ik heb hier nog nooit van gehoord maar wel mooi en erg rustig. Daarna via Rossem naar Weerselo waar we bij de plus filterzakjes kopen zodat we koffie kunnen zetten .

Bij de inpandige slijterij gelijk maar even een fles oude jenever gekocht voor de toch wel frisse avonden. Morgen blijven we ook hier en wat we daarna doen weten we nog niet.

Het weer vandaag : redelijk zonnig en ongeveer 12 graden

Gereden camper kilometers : 75  , per fiets : 23

Zondag  18 oktober 2020

Ook vandaag staan we nog in Reutum op de camperplaats.Vanmiddag hebben we nog een mooie wandeling gemaakt hier in de omgeving.

Ik probeer altijd iets te vinden op internet en deze keer heb ik een app gedownload met de naam route.nl. Deze app ziet er wel goed uit en is te gebruiken om een wandel of fiets route te maken via knooppunten. De wandelroute van vandaag ging wel goed alleen het stroom verbruik is wat aan de hoge kant .

Voor de rest vandaag niet  veel bijzonders. Morgen gaan we weer een stukje verder en de bedoeling is ergens in de achterhoek.Het weer vandaag wat wisselend .Heel af en toe een beetje zon en ook nu en dan een beetje regen maar om te wandelen prima.

Gelopen kilometers : ongeveer 10

Maandag 19 oktober 2020

We zijn vanmorgen zo tegen elf uur vertrokken uit Reutum en gaan naar de achterhoek. We staan nu in het plaatsje Miste bij Winterswijk  op een parkeerplaats bij landgoed Kreil.Er is hier plaats voor twee campers en we staan hier nu alleen.We kijken uit op een door bossen omzoomde weilanden en het is hier erg rustig.

 Na de koffie zijn we op de fiets gestapt om de directe omgeving te bekijken. We hebben een mooie afwisselende route over smalle fiets paadjes door het bos en over binnendoor weggetjes.We hebben droog weer maar het is wel een beetje fris met af en toe de zon erbij.Morgen weer verder.

Gereden kilometers Camper : 60

                                      Fiets     : 23           

Dinsdag 20 oktober 2020

Vandaag hebben we de achterhoek verlaten en zijn naar Noord Holland gereden.Het verkeer was geen probleem vandaag en we staan nu in t’Zand .Dit is een klein dorpje in de buurt van Callandsoog.

We staan op de camperplaats bij de molen de Hoop .Dit is een mooie camperplaats met nu veel ruimte want we staan hier alleen maar dat vinden wij geen probleem. In de namiddag nog op de fiets gestapt en een rondje gefietst naar het Zwanewater  en via Callandsoog weer naar de camperplaats.

Het weer vandaag viel heel erg mee .Er was regen voorspeld, dat hebben we onderweg ook wel gehad maar niet zo veel, dus nagenoeg droog met vanavond een hele mooie zonsondergang.De temperatuur vandaag ongeveer 14 graden.

Gereden kilometers : camper 116

                                         Fiets 12

                                         Te voet 5

Woensdag 21 Oktober 2020

Vannacht is het dus wel gaan regenen en vanmorgen in de regen vertrokken en vanwege het weer alleen het grijze water weg laten lopen op de daarvoor bestemde plek op de camperplaats in t’Zand.

Daarna naar Den Helder waar we boot gaan nemen naar Texel.Het overvaren naar Texel kost € 25,- op dinsag, woesdag en donderdag, tot lengtes van 6,5 meter. We willen de boot van half twaalf halen en dat gaat lukken want we zijn drie kwartier te vroeg. De overtocht gaat voorspoedig en op Texel zetten we koers richting Den Burg. We gaan naar camping Don Voorzorg. Deze camping ligt achter de melkveehouderij. We reden even de verkeerde oprit op en hebben daar  even een praatje gemaakt met boer Jan.Van te voren hebben we al telefonisch contact gehad met de de eigenaresse, Paula ,  want er zijn ook al campings gesloten. We staan op een mooi plekje zoals wij het graag hebben, een wijds uitzicht.Het nadeel is dat het minder beschut is en dat merken we nu want het waait behoorlijk en de camper staat lekker te wiebelen.

Hier in de buurt is een pluktuin en wij zijn van plan om daar heen te gaan om misschien wat aardbeien te plukken en volgens hun site zijn ze open tot eind oktober Daar aangekomen zijn ze gesloten, jammer voor hun.

We fietsen door naar oudeschild, wel een beetje regen af en toe. Voor zover mogelijk in deze tijd is het er wel gezellig en we lopen even langs de haven.Daarna weer naar de camper.Morgen gaan we wat meer van Texel zien. Het weer vandaag veel regen en in de namiddag en nu veel wind.

Gereden kilometers : 29

Donderdag 22 oktober 2020

Vandaag staan we dus ook nog op de camping in de buurt van Den Burg.Het heeft de hele nacht lekker doorgewaait en vanmorgen scheen de zon en dat is bijna de hele dag zo gebleven. Zo tegen twaalf uur vanmorgen hebben we de fiets gepakt en eerst in de richting van oudeschild gefietst.Daar zijn we de dijk opgereden om vervolgens aan de waddenzee kant richting de cocksdorp te fietsen.We hebben de wind in de rug en de zon boven de waddenzee.

Onderweg nog wat foto,s kunnen maken.we komen langs de Zaaikes, een klein poldertje dat is ontstaan bij de laatste dijkverzwaring. Iets verder komen we aan bij de ijzeren zeekaap. Deze is ontworpen in1854 door Q.Harder en is een vuurloos baken voor de scheepvaart. Samen met de kerktoren nam de N.H.kerk in Oosterend vormde het baken een bakenlijn voor de zeevaart.

In 1977 is het baken verplaatst.Bij de verzwaring en ophoging van de waddendijk is een gedeelte van de onderste etage onder de grond verdwenen.Om het visueel mooier te maken is de gehele onderste etage onder het maaiveld gewerkt. Hierna zijn we doorgereden en bij het plaatsje Oost de dijk af in eiland inwaarts gereden. Via Oost  naar Oosterend gefietst nu met de wind tegen.

Daarna De Waal en Den Burg waar we bij de albert hein en de slijter nog wat boodschappen hebben gedaan.Een paar kilometer verder is de camping en voor vandaag genoeg gefietst.Het weer vandaag zonnig, ongeveer 14 graden maar wel met een behoorlijk windje.Het rondje wat we hebben gefietst is ongeveer 20 kilometer.

Vrijdag 23 oktober 2020

Het was vanmorgen een beetje mistig op Texel. Niet voor heel lang wat de zon deed goed zijn best om door de mist heen te dringen. Zo tegen kwart voor elf zijn we vertrokken van de camping richting veerboot. Een paar kilometer voor de kade werden we via het via het fietspad geleid, geen idee waarom. Het was ook behoorlijk druk. Als je op het eiland rondfietst heb je geen idee dat er nog zoveel mensen op vakantie zijn.Er was genoeg ruimte op de veerboot en we hebben de boot van twaalf uur gehaald.

 Daarna is het in Den Helder ook altijd nogal wat voordat je buiten de stad bent. Uiteindelijk reden we dus richting de afsluitdijk. En zoals heel vaak was ook nu dus de brug open.Daarna konden we ongestoord doorrijden naar Leeuwarden. We staan nu ten noorden van Leeuwarden in de buurt van het plaatsje Jelsum op een camperplaats bij een boerderij die niet meer als zodanig in gebruik is. Op het achtererf zijn wat plaatsen gemaakt op je camper neer te zetten.Het is allemaal nog in ontwikkeling maar dat maakt voor ons niet uit.Wij houden niet van die luxe plekken met perfect sanitair.

De eigenaar verhuurt ook nog het koetshuis , een appartement voor zes personen.In de namiddag toch nog maar op de fiets gestapt en een stuk langs de Dokkumer Ee gefietst , die langs de camperplaats stroomt.We zijn tot Bartlehiem gereden en vanaf daar via een omweg weer terug naar de camperplaats , een route van ongeveer 19 kilometer.

Het eerste gedeelte scheen de zon lekker maar daarna  was er een grote wolk die voor de zon schoof, wel even mooi voor een foto, maar de zon hebben we alleen nog gezien vlak voor zonsondergang wat ook weer een hele mooie lucht te zien gaf.

 Vanavond hebben we lekker zuurkool met rookworst  gegeten en nu zit ik dit te doen.Morgen weer naar huis.

Gereden kilometers : 109

Zaterdag 24 oktober 2020

Vandaag dus weer naar huis.We hebben nog wat verplichtingen,het oorspronkelijke plan was maandag.Op de camperplaats wordt je s,nachts niet gestoord het is hier erg rustig en pikdonker.We hebben de afgelopen week een mooi rondje gemaakt door noord Nederland maar we hopen een volgende keer weer eens de grens over te kunnen.

Gereden kilometers : 104

Totaal : 619