Spring naar inhoud

2018 Zweden en Finland

Donderdag 10 mei en vrijdag 11 mei 2018

Vandaag begint dus onze vakantie.Om half een vertrokken .

We gaan bij Enschede de grens over en in Duitsland begint het te regenen en dit blijft de hele middag zo .

Met de nodige pauze,s onderweg arriveren we zo tegen zeven uur in Travamunde.

Na het eten nog een stuk over de boulevard gelopen .De ferry vertrekt om half drie s’nachts, dus we hebben nog even de tijd.Om twaalf uur vertrokken richting haven.Dit keer een kortere route dan vorig jaar.Het gaat een beetje binnendoor maar het scheelt aanzienlijk.

Bij de kade waar de ferry,s aanleggen nog wel een tijdje wachten maar er is hier genoeg te zien.

Om twee uur inschepen en daarna na onze hut waar we lekker hebben geslapen tot een uur of acht.

Daarna een uitgebreid ontbijt en om kwart over elf reden we de kade van Malmö op.

We willen naar Stockholm, ongeveer 600 kilometer rijden.

Vrijdag rijden tot Vaxjo.We komen hier aan op vier uur in de middag.Er is daar een camperplaats op een mixparking (cc23175 SEK 30,-)

In het weekend gratis.Växjö ligt in het landschap Smäland en is de hoofdstad van de provincie Kronobergs län en het heeft ruim 55000 inwoners

Uiteindelijk staan we hier met drie campers.Het is op loopafstand van het centrum.

Na een lekker kopje thee gaan we de omgeving verkennen.

Gereden kilometers : 702 ( voor twee dagen )

Zaterdag 12 mei

We zij om tien uur vertrokken uit Växjö.

We rijden via weg 30 tot Jönköping, daarna verder via de E4.

Onderweg in de buurt van Ödeshög koffie gedronken ( N58°13’36” E14°40’19”)

We stoppen vandaag in Nyköping. De plaats heeft bijna 28000 inwoners.

Er is hier een mooie gratis camperplaats, (cc 50567)maar die staat zo vol dat wij daar niet bij willen staan.

Het is ook weekend en de zweden trekken er ook massaal op uit met dit mooie weer.Maar er is nog een camperplaats .Deze ligt op het industrie terrein.Hier gaan we staan en hier zijn we de enige camper .( cc 52157) Je staat hier niet echt gezellig maar we staan naast een strook gras met uitzicht op een meer.Hier dichtbij is een boulevard bij de haven .Daar is het wel gezellig.Het centrum valt een beetje tegen.

Door het meer loopt een soort dam waar je een behoorlijke wandeling op kunt maken.Voor de rest sta je hier wel rustig .Iets verder op is een huisje met een kraan.Hier hebben we onze water tank mooi bij kunnen vullen.

Gereden kilometers : 338

Zondag 13 mei

Vandaag gaan we naar Stockholm.We zijn al redelijk in de buurt.Ik heb ergens op internet gelezen dat je aan de Strandvagen kunt parkeren.Dus daar gaan we in eerste instantie naar toe.

De verkeers drukte in de stad viel erg mee en de Strandvagen hebben we snel gevonden.

Er was nog plaats en de camper daar neergezet.

Terwijl we een parkeerkaartje aan het kopen waren stond de parkeer politie ook al voor onze camper en vertelde ons dat we daar niet mochten parkeren maar wel langs de weg, waar al meer auto,s stonden.Dus hebben we de camper daar neergezet.Vandaag ook nog gratis.Dat is te zien op een verkeersbord ,Wij begrepen niet hoe je dat kunt zien maar bij navraag aan taxi chauffeur werd het bevestigd.

We hebben nog even een kopje koffie gezet en daarna naar het centrum gelopen, ongeveer 15 minuten lopen.

We hebben het oude gedeelte van Stockholm bekeken.De wisseling van de wacht begon net en daar hebben we naar staan kijken.Dat is wel mooi om te zien compleet met een muziek korps.

We hebben alles op film vast gelegt.t.z.t. Zet ik hier wel een link neer.

Aan het einde van de middag hebben we het wel gezien en keren terug naar de camper.

Bij aankomst bij de camper bleek dat we aan de voor en achterkant maar weinig ruimte meer hadden en besloten even te wachten tot er auto’s zouden vertrekken.Ondertussen op een bankje aan de boulevard gezeten.Er komen hier veel dure sportwagens voorbij, ferrari e.d.

Na een half uur stonden we nog even krap en hebben we besloten om de camper er maar tussenuit te wurmen.Dat viel eigenlijk wel mee en we zijn de stad uitgereden en op weg gegaan naar Kapellskär waar vandaan morgen de ferry naar Mariehavn vertrekt.

De parkeerplaats bij de ferry vonden wij niet geschikt voor de overnachting dus iets verderop langs een smal weggetje in het bos de camper neer gezet.

Waar we nu staan kunnen we precies een veerboot zien liggen via een bospaadje.

Gereden kilometers : 196

Maandag 14 mei

We stonden vanmorgen op tijd te wachten op de ferry naar Mariehamn.Dit keer gaan we met viking line.Het twee en een half uur varen en begin van de middag schepen we uit en gaan op zoek naar de camperplaats.

Het was even zoeken om dat onze tomtom het niet helemaal duidelijk aan gaf.

Met behulp van google is het toch gelukt .

We staan bij de jachthaven.De parkeerplaatsen worden ook gebruikt voor zeilboten en boottrailers maar helemaal aan het eind is een plekje vrij .

We hebben de omgeving waar we staan verkend en we staan redelijk dichtbij het centrum,we weten niet zeker of dit het echte centrum is maar er is wel een winkelgebied.

De toeristen informatie is ook in de buurt en daar gaan we morgen even naar toe.

Gereden kilometers : 10

Dinsdag 15 mei

Ons eerste doel vanmorgen is de toeristen informatie.

Volgens google tien minuten lopen.Hier worden we goed geholpen en we krijgen het adres van alandstrafiken.

Na een kwartiertje lopen en een klein beetje zoeken het kantoor gevonden.

We willen via de Älands eilanden naar Finland.Dit kan op verschillende manieren.Je moet minimaal 1 keer op een van de eilanden overnachten, anders wordt het aanzienlijk duurder.Je mag er zo lang over doen als je wilt of alle eilanden bezoeken die op de route liggen.Je kunt kiezen voor de noordelijke of de zuidelijke route.We gaan voor de noordelijke route.Er zijn weer twee opties,reserveren of op de bonne fooi.je rijd dan naar de aanleg plaats en als er ruimte is kun je mee, anders wachten op de volgende .Wij kiezen om te reserveren,Als eerste gaan we van Hummelvik naar Lappo,daar blijven we dan 1 dag,Daarna naar Torsholma, op het eiland Brändö.De volgende dag,vrijdag van Ava, dat ook op Brändö ligt naar Osnäs.

Na dit geregeld te hebben gaan we terug naar de camper om het eiland Äland, waar we nu staan te gaan verkennen.

We rijden eerst via weg nr. 3 in oostelijke richting.Na een klein stukje gaan we over het Lemsröm kanaal, dit vorm gelijk de grens tussen de gemeentes Jomaland en Lemland.

Daarna rijden we door naar Langnas.Hier legt de ferry aan voor de zuidelijke route.

We gaan dezelfde weg terug en dan weg nr.4 naar Geta, in noord westelijke richting.

Iets voorbij Geta ontdekken we een klein strandje waar je ook heel erg mooi met de camper kunt staan.We hebben daar een paar uur gestaan en nog een poging ondernomen om te zwemmen maar we we vonden het water nog wel erg koud.

Daarna weer de weg terug en weg 2 op naar hummelvik.

Voordat we hier zijn moeten we eerst nog een keer overvaren met een kabelveer.

Hier is een ruime parkeerplaats bij de aanlegplaats van de veerboot en overnachten we. Morgen om 12 uur varen we dan naar Lappo.

Gereden kilometers : 145

Woensdag 16 mei

Na een rustige nacht staan we optijd opgesteld voor de overtocht.Een kwartier voor de afvaart mogen we inschepen op de M/S Alfägein.We doen eerst nog twee andere eilanden aan, n.l.Enklinge en Kumlinge.

Daarna komt Lappo.

Hier gaan wij er af als enigste.

We rijden de enige weg tot we niet verder kunnen vanwege water.aan de over kant ligt een kabelveer en na enige tijd komt hij onze kant op en worden we overgezet naar het eilend Bjärcö.

Dit is nog kleiner dan Lappo.We rijden de weg een stukje af tot we eigenlijk niet verder kunnen.

Hier staan ook de vuilcontainers en is ook wel ruimte om de camper neer te zetten.

Even later komt er een vrouw haar afval brengen en komen we aan de praat en zegt dat ze wel een beter plaats weet.

Dus we volgen haar en slaan af een smal zand weggetje in en komen uit bij wat botenhuizen die bij de vakantie huizen horen die hier zo links en rechts in het bos staan.De bewoners zijn er niet en hier kunnen we prachtig staan met uitzicht op de zee.De vrouw woont hier niet ver vandaan en heeft een boerderij met schapen.Alleen de schapen zijn momenteel ergens anders.

Hier zijn we blijven staan en in de avond de directe omgeving een beetje bekeken.

Morgen vertrekt de veerboot om 12.35 dus we hebben nog wel even tijd

Gereden kilometers : 14

Pagina's: 1 2 3 4