Spring naar inhoud

Zweden en Gotland 2019

30 mei tot 6 juni

Donderdag 30 mei 2019.

We zijn vandaag om 12 vertrokken uit Dalfsen met als einddoel Travemunde.Vandaar vertrekt de Ferry naar Zweden.De reis is voorspoedig verlopen en omdat het hemelvaartsdag  is rustig op de Duitse autowegen.Onderweg 1 keer gestopt voor de thee met een bolletje.

We staan nu dus in Travemunde op een nieuwe camperplaats.Vorig jaar konden we nog op een mixparking staan, gratis.Hier moeten we €12,- betalen voor 24 uur.Maar omdat we hier maar 4 uur staan is het wel redelijk duur.Als we hier nog eens komen gaan we het anders doen.

Dan moeten we wachten tot we op de boot kunnen. Maar in die tijd vermaken we ons wel en in een haven is altijd wel wat te zien

Het weer is bewolkt en een graad of 16

Gereden kilometers : 443

Vrijdag 31 mei 2019

Om 10 uur gisteravond hadden we het wel gezien op de camperplaats in Travemunde en zijn we naar de haven gereden.

We waren wel veel te vroeg maar toch niet de eerste.We hebben in de camper nog wat gedronken en een beetje zitten lezen en om half 1 mochten we door de slagboom.

Daarna weer in de rij en om half twee ingescheept.

We hebben gelijk onze hut opgezocht, op dek 5 met uitzicht op het voordek waar 2 vrachtwagens op stonden.We hebben nog een glaasje wijn gedronken en daarna ons bed in gedoken.

Om ongeveer half negen opgestaan en na het ochtend ritueel naar het restaurant voor het ontbijt.

Om kwart over elf aankomst in malmö en een  kwartier later uitschepen.Het is de bedoeling om in de buurt van Växjö uitte komen.We hebben hoofdzakelijk over weg nr 23 gereden.Dit is wel een mooie route.

Halverwege op een mooie parkeerplaats koffie gedronken met een broodje met ham, tomaat en heksenkaas.

Nu zijn we iets doorgereden en staan we bij het plaatje Aryd op de parkeerplaats bij een strandje.We kijken mooi uit over het meer en hebben Vorig jaar zijn we ook in Växjö geweest .Toen stonden we in de stad op een mixparking. Vanmiddag en vanavond nog lekker in de zon kunnen zitten.

De temperatuur vandaag zo’n 20 graden    Zon op 04.17 onder 21.38 .Eerste licht 03.17, laatste licht 22.39

Gereden kilometers : 216

Zaterdag 1 juni 2019.

We zijn vanmorgen om half 9 vertrokken.het einddoel is Oskarshavn.We gaan optijd weg omdat we dan misschien de boot van 12 uur kunnen halen.Via internet lijkt het of het is volgeboekt, dus zijn we van plan om te kijken of dit ter plaatse kunnen regelen.

Zoals gebruikelijk in Zweden is het erg rustig op de weg.In Oskarshavn bij de haven aangekomen gaan we naar de incheckbalie maar daar is niemand te vinden.Volgens een papiertje is er 1 uur per dag iemand aanwezig.En zo te zien blijft de net aangekomen boot gewoon liggen.

Blijkbaar is de overtocht van 12 uur geannuleerd.We gaan het dan maar via internet regelen.De volgende boot vertrekt om tien voor acht.na dit te hebben geregeld gaan we op weg om ergens in omgeving wat te gaan doen.

We komen ongeveer 3 kilometer verder  uit in een heel klein plaatsje met de naam Kvarnviken We vinden daar een mooi plekje om de camper neer te zetten en is het tijd om wat te eten en te drinken.

Daarna maken we nog een wandeling in omgeving, genieten van het uitzicht en lezen wat.Zo tegen half zes vertrekken we naar Oskarshavn om ons in te checken voor de overtocht naar Gotland.

We rijden naar een camperplaats .Hier moeten we betalen met een app.Omdat ik hier een zweeds bsn nummer in moet voeren gaat dit niet lukken.We rijden naar een andere camperplaats waar de aanmelding beter is geregeld. Deze plaats kost sek 199 en is waarschijnlijk de duurste camperplaats van Zweden. Inmiddels is het 12 uur geworden en na een glaasje wijn met een stukje kaas duiken we de kooi in.

Gereden  kilometers : 202

Zondag 2 juni 2019

De camperplaats waar we nu staan is behoorlijk rustig en we kunnen een klein stukje van de zee zien.Na het ontbijt en de koffie pakken we de rugzakken in en wandelen naar het oude centrum van Visby.

Het oude centrum is geheel ommuurd en er zijn nog veel oude gebouwen en ruïnes te zien.Dit gedeelte van de stad staat ook op de wereld erfgoedlijst.

Daarna gaan we naar de botanische tuin.Hier is ook erg veel te zien en best wel de moeite waart.Om een uur of twee  zijn we weer bij de camper .Als we nog wat van het eiland willen zien moeten we vandaag nog wel een stukje rijden.

We in zuidelijke richting. Als we een stukje van Visby verwijderd zijn wordt het aanzienlijk rustiger op de weg. Na een kilometer of 20 zien we een mooi plekje waar we een tijdje gaan zitten om wat te drinken.

Op de tomtom heb ik Burgsvik in gevoerd maar zover komen we niet. We zien een bord waar een badplaats wordt aangegeven en die kant gaan we op. Na ongeveer 5 kilometer staan we op een kleine parkeer plaats in een bebost gebied met de zee op zicht afstand hier staan wel huizen maar allemaal onbewoond, waarschijnlijk vakantie huizen We zien hier verder niemand alleen konijnen en eekhoorns. Ik heb nog even zitten kijken naar de bevestiging voor onze overtocht a.s dinsdagavond en kom er achter dat er iets niet goed is gegaan.

De terugtocht is voor 1 persoon. Wel een beetje vreemd als je aangeeft heen en weer wilt. Ik heb maar opnieuw geboekt. Op dinsdag avond is de boot vol dus nu gaan we woensdag morgen om kwart voor 7.We varen dan naar Nynäshamn. Dat ligt iets onder stockholm. Daarna rijden we verder in noordelijke richting.

Gereden kilometers : 52

Maandag 3 juni 2019

We rijden vanmorgen eerst weer een stukje terug naar Fröjel Kyrka. Er is daar een Vikinggraf.Ik heb het gisteren wel gezien maar geen aandacht aan geschonken. In het boekje van zweden wordt er iets over geschreven en dat is de reden om het toch maar even te gaan te bekijken.

Het zijn rechtop staande stenen in de vorm van een viking schip met de afmeteing van 5 bij 30 meter.het stamt uit ongeveer 1000 jaar voor Christus.het is in 1956 ontdekt en was natuurlijk niet meer helemaal kompleet. Archeologen hebben de ontbrekende stenen weer gevonden en hebben de plaats kunnen bepalen. In die tijd werden de mensen gecremeerd en de overblijfselen werden dan in een stenen vikingschip begraven.

Hierna verder gereden in zuidelijke richting naar het meest zuidelijk punt van Gotland,Hoburgen. De route er naar toe is erg mooi met veel bloeiende bomen, volgens mij is het sleedoorn.Deze bloeit hier wel iets later dan bij ons.

Het klimaat in Gotland is milder dan in de rest van Zweden . Vooral in de herfst en winter. Perzik bomen e.d. kunnen hier buiten overwinteren.

Na Hoburgen rijden we in noordelijke richting, een andere kant kunnen we ook niet op. We rijden door een mooi gebied over smalle weggetjes.In Öja kwamen we lang een oude kerk die even hebben bekeken.

Hier stoppen de toeristen bussen ook dus het zal wel iets bijzonders zijn. De volgende stop is Alskog. Hier in de buurt moeten ook viking graven zijn . We hebben ze niet kunnen vinden en we zijn het smalle weggetje verder afgereden naar de kust.

Nu staan we op de parkeerplaats van de plaatselijke visklub in het plaatsje Svajde. Dit ligt iets onder Ljugarn. We staan ongeveer 25 meter van de zee en voor onze neus is een groep zwanen aan het foerageren.We staan weer op een 1e rangs plekje

We hebben de hele dag de zon erbij gehad en ongeveer 18 graden maar wel met een stevige wind.

Gereden kilometers : 149

Dinsdag 4 juni 2019

Vanmorgen wakker geworden op dit super plekje omdat het een beetje warm werd in de camper . De zon stond er lekker op te schijnen.Het is hier erg stil, geen verkeerslawaai of vliegtuigen, helemaal niets.In Nederland is dat vrijwel uitgestorven.Omdat we nog wat meer willen zien toch maar vertrokken.

We rijden verder in noordelijke richting.We zijn nog maar net opweg als we weer bij een viking begraafplaats komen.Dit is de grootste van Gotland.

Daarna weer opweg naar Faro.Dit is een apart eiland noord oost van gotland.Hier moeten we weer over.Het is gratis en in 10 minuten staan we aan de overkant.We rijden door naar de meest oostelijke punt van Faro.Hier staan ook een vuurtoren.Daarna verder om bij  noord westelijke kust te kijken

Hier zijn spectaculaire kalksteen rotsblokken te zien.Het lijken wel beeldhouwwerken.Er is hier nog meer te zien , maar dat bewaren voor een volgende keer.We rijden terug en nemen de veerpont van kwart over vijf.

Om ongeveer zes uur staan we op een mooie camperplaats boven op een klif met prachtig uitzicht op zee.Hier blijven we alleen om te eten.

Na het eten rijden naar Visby om bij het sani station om het een en ander leeg te gooien en te vullen.Daarna gekeken of we met de camper ergens kunnen overnachten.Omdat er niets in de buurt te vinden rijden we naar de camperplaats waar we zondag ook hebben gestaan.

Morgen moeten we er op tijd uit omdat de ferry naar Nynäshamn om 07.15 vertrekt.Dus om 06.15 moeten we daar ongeveer zijn. Gelukkig is de haven op zichtafstand en gaan we morgen verder op het vaste land van zweden.

Het was lekker weer vandaag .De temperatuur ongeveer hetzelfde als gisteren alleen minder wind en maakt het een stukje aangenamer.

Gereden kilometers : 177

Woensdag 5 juni 2019 20.00 uur in Vika, Zweden.

Ik heb gisteravond de wekker gezet op kwart over vijf.De boot naar Nynäshamn vertrekt om kwart over zeven en omdat er s’morgens gedoched wordt moet ik de boiler even aanzetten (kan vanuit het bed).en na een kwartier a twintig minuten is het water warm genoeg en daarna zijn we ook nog warm water nodig voor de afwas.

Kwart over zes weggereden van de camperplaats en vijf minuten later ingecheckt op de ms Visborg, een mooi nieuw schip uit 2018 en dat is wel te zien.

Om halfelf weer uitgescheept en na de drukte van Stockholm een lange pauze ingelast.

Omdat we vandaag toch nogal aan het rijden zijn nog even een extra stukje.We zijn uitgekomen in het plaatsje vika,of beter gezegd in de buurt van .We staan aan een meer, genaamt Runn .

Waar we nu staan is ook een klein haventje en aan de andere kant een natuurgebied met veel vogels. We staan nu  op een picnic plaats maar in Zweden is het toegestaan om daar te overnachten.Wij staan regelmatig op dit soort plekjes en het bevalt ons prima.

De temperatuur vandaag ongeveer 24 graden en vrijwel onbewolkt.Op het menu stond vanavond wittekool,Geroerbakt in olijfolie een knoflookje en een ui.Daarbij lekker stukje worst en als toetje yoghurt met zelf gemaakte Granola.

Gereden kilometers : 261

Donderdag 6 juni 2019

Op dit moment staan we aan de rivier Österdaläven iets voorbij Älvdalen in de buurt van Loka.We zijn gisteravond maar binnengaan zitten met de ramen open en de horren dicht vanwege de muggen.

Het zijn van die kleine mugjes maar ze prikken overal doorheen.Vanmorgen buiten ontbeten op de picnicbank die bij de camper staat, daarna naar de Lidl in Falun.

Hierna naar Boda, dat ligt aan weg nr.301.Hier hebben we nog even bij de watervallen gekeken en we waren van plan om daar op de parkeerplaats koffie te gaan drinken.Maar dat was geen optie vanwege de muggen.

In de buurt van dalbyn een tijdje op een parkeerplaats met een mooi uitzicht gestaan.Daar hebben we koffie gedronken met een lekker zelf gebakken broodje.Daarna zijn we verder gereden naar Orsa en Mora.Omdat we in de buurt van Nusnäs zijn besloten we om daar heen te rijden .Hier maken ze de zweedse houten paardjes.

We zijn hier al eens eerder geweest maar het wel leuk om te zien hoe ze die paardjes maken en je kunt daar overnachten met de camper.We zijn er vandaag achter gekomen dat de Zweden vandaag een vrije dag hebben, een nationale feestdag.De winkel in Nusnäs is dus dicht en we besluiten nog een stukje door te rijden.

Bij de rivier waar we nu staan zijn veel van deze kampeerplekken.Er is hier een wc en een vuurplaats met hout.De betaling van 60sek gaat via een envelopje.Vanavond stond er weer iets bijzonders op het menu.Kabeljauw,aardappelpure,wortel, uien en kaas.En dit gaat allemaal in de Omnia oven.Deze kun je gewoon op je gaspit zetten.

Het was vandaag erg warm. Ongeveer 29 graden.

Zon opkomst 03:33, eerste licht 01:26 zon onder 22:33 laatste licht 00:50

Gereden kilometers : 205

Pagina's: 1 2 3 4