Spring naar inhoud

2019, Zweden en Gotland

Vrijdag 7 juni 2019 

We zijn vanmorgen weer wakker geworden terwijl de zon weer op de camper scheen en dus de boel weer flink stond op te warmen.De weersvooruitzichten voorspellen regen dus zal dit morgen wel anders zijn. We rijden ook nog verder noordelijk en de wat hogere bergen in wat meer kans geeft op wat onstabieler weer.

Het eerste stuk rijden we over weg 70 .Dit is een hoofdweg alleen niet te vergelijken met de Nederlandse hoofdwegen..De kwaliteit van het wegdek is over het algemeen wat minder en er is veel minder verkeer.Deze weg is behoorlijk goed omdat de asfalt laag behoorlijk nieuw is .

Het eerste doel is Sarna,Rastplats Lomkällen.Daar is een kraan en we moeten nodig de watervoorraad aanvullen.Daarna stoppen we in Fjätervalen. We rijden inmiddels op weg nummer 311.Fjätervalen is skigebied . Er gaan twee trekliften omhoog .Nu dus helemaal niets te doen.Weg 311 is een mooie weg om te rijden.Bij Funäsdalen slaan we rechts af  en gaan we naar Flatruet.

Dit is de hoogste weg van Zweden. Op het hoogste punt blijven we staan om te overnachten.Het weer is afwisselend.Vanmiddag in de zon met opstijgende wolken en nu regent het. Dat hadden we vanmiddag ook met een paar onweer klappen.

En af en toe staan we hier helemaal in de wolken.

Op het menu stond vandaag cili con carne met veel verse groenten.

Gereden kilometers : 216

Zaterdag 8 juni 2019. 

Ondanks dat het gisteravond mistig was en vannacht nog heeft geregend, scheen vanmorgen de zon weer.We staan hier op het hoogste punt van de flatruet en het is hier erg mooi.Het panorama om ons heen veranderd voortdurend.Je ziet wolken ontstaan boven de sneeuw die zo hier en daar hier nog ligt en af en toe hangen de wolken zo laag  dat sommige bergen verdwijnen en even later weer tevoorschijn komen.Na het ontbijt hebben hebben we hier nog wat rond gelopen en rond elf uur vertrokken.

De wegen hier naar toe zijn grotendeels met grind verharde wegen, wat ook aan de camper te zien is.De route over de flatruet is ook erg mooi en afwisselend.1 van de plekken die we onderweg hebben bekeken is een picnicplaats in de buurt van Börtnan.Je kunt hier ook overnachten voor 40sek. Het ziet er allemaal wel mooi uit en het is allemaal zelfbediening door middel van envelopjes waar je het geld in kunt doen.Wij rijden verder naar hoverberg (womo 33) waar we op 520 meter hoogte koffie hebben gedronken.

Na deze stop rijden we naar Östersund.we hebben weer een prachtig plekje aan het Brunfloviken en ook weer gratis .Er staan hier zo’n 20 campers, maar er is ruimte voor minsten het dubbele.na het eten zijn we langs het water naar de stad gelopen.

Het ziet er allemaal wel gezellig uit in de stad zelf ook.Dit heeft waarschijnlijk ook wel met het mooie weer te maken.Om ongeveer 10 uur zijn we weer bij de camper en zien we de zon ondergaan.

Het is nu 11 uur en nog erg licht. De zon gaat vandaag onder om 11:02 en komt om 03:00 weer op.het laatste licht is om 00:28 en het eerste licht om 01:32.Op het menu stond vanavond een salade van veldsla met met tonijn,uitjes, tamaatjes en pitten en noten. Daarbij aardappelschijfjes met kaar uit de omnia oven.En als vlees gemarineerde slavinken van slager Broekhuizen uit Dalfsen.

Het weer vandaag af en toe wat wolken, hoofdzakelijk in de morgen, vanmiddag en vanavond zon en tussen de 26 en 13 graden nu is het 19 graden.

Gereden kilometers : 232

Zondag 9 juni,  2019, 

We waren vanmorgen iets later en dan schuift alles een beetje op.Dat maakt niet zo heel veel uit want we hebben lange dagen wat het licht betreft.Om 11:45 hebben we de camperplaats in Östersund achter ons gelaten en rijden we richting Strömsund wel een beetje de binnendoor route,s via de 340 en de 339. Een stukje voor Strömsund een mooi plekje bij een wild stromende rivier gevonden.

Ik had de stoelen nog maar net buiten gezet toen bleek dat dit van wege de muggen hier geen goed idee was. Het verschilt nogal per plek.Hier zijn de muggen talrijk aanwezig.Het is opzich niet zo heel erg . Dan zitten we in de camper met de de deuren en ramen open en de horren dicht.

Na Strömsund gaan we verder over de 342.Deze weg gaat naar de Noorse grens .Het is de bedoeling dat wij in Zweden blijven Iets voor de grens nemen we dan een wit groene weg eerst noord en daarna oostelijk richting Vilhelmina.Maar dat is pas voor de komende dagen.We staan nu op een plekje ergens aan de 342 in de buurt van Tors-fjärden en staan we aan de oever van het Svanings jön.

De temperatuur is wat lager dan gisteren, ongeveer 20 graden en wisselend bewolkt maar zon was er vandaag nog behoorlijk bij.

Op het menu stond vanavond rode curry met rijst.

Gereden kilometers : 238

Maandag 10 juni 2019

Het plekje waar we vanmorgen wakker werden is weer super rustig en daardoor werden we ook iets later wakker.Om half twaalf starten we de camper en rijden nog een stukje 342, daarna rechts af de weg over de Stekenjok.

De eerste stop is de wandel parkeerplaats Bjuräven (womo 071) en we maken een mooie wandeling door het gelijknamige natuurreservaat.De route is goed gemarkeerd en is gedeeltelijk van planken voorzien omdat het nogal drassig is

Na 3 kilometer komen we bij een grote waterval.Hier is ook een hut , een vuurplaats met hout en een w.c..Als het nodig is kun je hier overnachten.De route loopt nog een paar kilometer verder.Daarvoor moeten eerst een aantal trappen af.Onderaan de laatste trap wordt het wat lastig omdat het water wat hoog staat is het bijna niet mogelijk om het pad te vervolgen dus besluiten we om het laatste stuk niet te lopen en dus eten we bij de hut een sneetje zelf gebakken brood en gaan weer terug.na een uur zijn we weer bij de camper en zetten we onze reis met de camper voort. De weg klimt naar 874 meter en om ons heen ligt nog behoorlijk veel sneeuw.Dit is een gedeelte van de Vildmarkvägen .

Deze weg is alleen open vanaf begin juni tot oktober.We rijden nog een stukje door opzoek naar een plekje voor de camper.Op deze hoogte is ook een camperplaats maar is nog gedeeltelijk gesloten .We rijden door naar Fatmomakke,hier is een natuurcamping.

Hier zetten we de camper neer voor SEK 80.We hebben wel op mooiere plekjes gestaan maar het valt ook niet echt tegen.Morgen weer een stukje verder.

Op het menu stond vanavond stoofpot.Dit hebben we thuis gemaakt en geweckt.Dit gaat prima .je kunt niet alles invriezen om mee te nemen.Bij de stoofpot hadden we rijst.

Het weet vandaag niet zo heel warm, ongeveer 13 graden en een heel klein beetje regen,verder ook de zon af en toe

Gereden kilometers : 175

Dinsdag 11 juni 2019

Ook deze camperplaats is s’nachts erg rustig,of zoals het het wordt genoemd, een natuurcamping.We hebben een poging gedaan om sek 80,-te betalen maar dat is niet gelukt.Er is hier helemaal niets open.

Voor dat we hier vertrekken hebben we het plaatje hiernaast bekeken.Dat is een samen plaats met de naam kerkstad.De samen komen hier 1 keer per jaar bij elkaar ,tijdens de midzomernacht.Er staan hier oude houten huizen en een soort houten wigwams waar de samen in wonen.

Op het hoogste punt staat een kerk die normaal wel te bezichtigen is maar nu dus niet.Het plaatsje waar we met de camper staan heet Fatmomakke, dit betekent in de samische taal “elkaar omarmen”.

Hierna starten we de camper en rijden we via 2 km asfalt en 5 kilometer grintweg weer naar de doorgaande weg richting Vilhelmina.Na 12 km is er een rastplatz waar water te krijgen is .We hebben de kraan gevonden en tanken onze water tank weer vol.We doen dit elke keer dat dit mogelijk is.We weten niet waar de volgende mogelijkheid zich voordoet.Alhoewel we hier ook bij elk bemand tankstation ook altijd wel water hebben kunnen tanken.Een klein stukje verder is er een mooie trap waterval.

Hierna rijden we nog ongeveer 30 km verder.We zien een mooie  picknick plek aan een rivier en besluiten dat het tijd is voor de koffie..Na een uurtje gaan we weer verder naar Vilhelmina om daar boodschappen te gaan doen om onze voorraden weer aan te vullen.Dit keer bij de ICA, ook wel een mooie winkel.Dan rijden we door richting Storuman via de E45.

We staan nu een kilometer of acht voor Storuman weer op een natuur camping.Deze natuur campings lijken niet echt op een camping.Het is meestal een open plek in het bos of aan het water.Hier staan we aan een rivier die hier voor onze neus door een soort stroomversnelling gaat.De naam van deze rivier kan ik niet vinden maar hij komt uit op een meer met de naam Storuman.Hier moeten we  sek 50,- betalen maar weer met hetzelfde probleem, er is hier niemand. Iets verderop is er een souvenirwinkel waar je geld in een brievenbus mag doen.

Vandaag stond op het menu : rode kool met appemoes met kaneel, aardappels en een gehakt bal en als toetje yoghurt met Granola(eigen gemaakt)

De temperatuur vandaag ongeveer 13 graden met de zon erbij.Warm genoeg om lekker in de zon te zitten.

De zon gaat vandaag onder om 23:40 en komt op om 02:04 en het wordt hier niet meer helemaal donker.

Gereden kilometers : 172

Woensdag 12 juni 

Vanmorgen rond half elf weggereden en via Storuman de E12 op.Deze weg loopt door tot aan de Noorse grens en erg mooi om te rijden.Hoe meer noordelijk des te witter de bergtoppen.Na ongeveer een uurtje gestopt op een picknickplaats in Strösundsviken,womo83,.De zon schijnt wel lekker maar er staat ook een fris windje. Ik heb toch maar de stoelen neergezet en uit de wind is het wel lekker.na verloop van ongeveer een uur de boel weer ingepakt en rijden we rustig verder over de E12. Na weer een uur slaan we rechts af richting Kanahobben, een wandel parkeerplaats.We moeten flink omhoogrijden maar op de parkeerplaats staat een mooie  picknicktafel.

Ik loop het laatste stuk , ongeveer 1 kilometer omhoog.Hier is ook het einde van de sleeplift .Het uitzicht is hier prachtig maar voor de rest uitgestorven.Na even rondkijken weer naar beneden waar de koffie met met een sneetje zelfgebakken brood klaar staat.

Na dit uitstapje rijden weer verder richting Noorse grens. Een kilometer of 10 voor de grens vinden we een mooie parkeer plaats waar we de nacht wel kunnen doorbrengen.De temperatuur is inmiddels opgelopen naar 21 graden en we kunnen hier nog een paar uurtjes in de zon zitten.

We staan dicht bij de E12 maar de auto’s die hier nu nog langs komen kunnen we op 1 hand tellen. Morgen rijden we dan eerst naar Moi I Rana en dan zien we wel weer verder.

Het weer vandaag over het algemeen wel zonnig maar voor de middag wel met een fris windje.

Op het menu stond vandaag Pilaf (turkse) met rijst en als toetje griekse yoghurt uit zweden.

Gereden kilometers : 211

Donderdag 13 juni 2019,21:30, Rognan(N)

Om kwart voor elf vanmorgen vertrokken van de parkeerplaats. Over de E 12 waar we aanstonden komt s’nachts geen verkeer .Na ongeveer 10 kilometer passeren we de Noorse grens met alleen camara toezicht.Als eerste doel heb ik Mo I Rana ingesteld.Aldaar aangekomen de camper geparkeerd tegen betaling van nok 25,- voor 1 uur .We hebben er wat rondgelopen maar wij vinden het niet heel bijzonder.

Het volgende doel is het arctic center, hier zijn we al eerder geweest maar we komen er toch langs en de route is erg mooi en afwisselend,behalve het stuk waar ze met de weg bezig zijn.Het bestek in de bestek lade zong ook duidelijk hoorbaar mee.We hebben nog even in de winkel gekeken maar voor ons lag er niets .We hebben hier koffie gedronken met een broodje ei.Daarna  nog een klein uurtje gerede naar de plek waar we nu staan

Iets voor Rognan aan de E 6, Rasteplass(cc43312) Nerauran.Het ziet er hier verzorgt uit .Ook water e.d. voor de camper is hier verkrijgbaar.Het weer vandaag viel 100% mee.Op de weerapp die ik gebruik was er een redelijke kans op regen en niet al te warm.Vanmorgen een beetje bewolkt maar voor de rest van de volop zon en ongeveer 18 graden.Met die temperatuur kun je nog lekker in de zon zitten zonder het idee te hebben dat je wordt geroosterd.

Op het menu vandaag een salade met o.a tonijn met daarbij aardappel schijfjes uit de oven(omnia) en een lekker stukje zalm.

Gereden kilometers : 251

Vrijdag 14 juni, 21:35, Ballingen(N)

Voordat we vanmorgen vertrokken hebben we eerst het sani gebeuren van de camper maar even gedaan omdat hier een mooi service station is. We vervolgen onze weg verder via de E6.Het enige nadeel, of misschien is het ook wel een voordeel is dat de tunnels elkaar in rap tempo opvolgen.Bij het het plaatsje Sorfjordskardet slaan we links af naar het schiereiland Gronfjellet.We rijden eerst over een heel smal weggetje met hier en daar een verbreding voor eventuele tegenliggers.Hier komen weinig toeristen , waarschijnlijk omdat die de E6 blijven volgen door de tunnel.

Het is hier erg mooi en rustig.na 8 kilometer slaan we rechts af , dit is de oude E6.Ook hier is het erg mooi en we rijden dicht langs de massieve  die hoog boven ons uitsteken, hier en daar nog bedekt met sneeuw.Hier vinden we ook een mooi plekje om even koffie te drinken.Daarna vervolgen we onze weg en komen na de tunnel weer op de E6.We rijden eerst tot Bognes .

Hier moeten we een stukje overvaren.De weg naar Bognes is een schitterende weg om te rijden,De bergen waar we tussendoor rijden lijken een beetje op de Lofoten en dat zou misschien wel kunnen wat dat ligt hier niet zover vandaan . De veer boot doet er een half uurtje over en komt aan in Skarberget.We rijden nog ongeveer 15 kilometer en komen dan aan op de plek waar we voor vandaag blijven staan.Het is Rasteplass Ballingen(cc67003).

We staan hier met nog 4 andere campers en twee grote Noorse caravans.

Over het weer van vandaag valt niets te klagen.Vanmorgen eerst wat bewolkt maar kort daarna komt de zon erbij en op dit moment schijnt hij nog steeds.De temperatuur ongeveer 19 graden.

Op het menu stond vanavond een preischotel uit de oven (omnia)

Gereden kilometers : 216

Pagina's: 1 2 3 4