Spring naar inhoud

2019, Zweden en Gotland

Zaterdag 15 juni 2019,22:00 Rautas

Ons campertje werd vanmorgen weer flink opgewarmd door de zon en stimuleert wel om  uit bed te komen.Om ongeveer half elf vertrokken om via narvik naar de grens met Zweden te rijden.Vlak voor de Zweedse grens op een rustige parkeerplaats koffie gedronken.Daarna de grens over , ook hier camerabewaking maar wel de mogelijkheid  om iets aan te geven wat voor ons niet van toepassing was.De route over de E6 en E 10 zijn weer erg mooi en afwisselend.Ongeveer 80 kilometer na onze vorige stop is het wel weer tijd voor een pauze .We stoppen op een picknickplaats Baktajavri womo 162.Het valt ons wel op dat het hier overal redelijk druk is met campers en caravans.

Ook in Noorwegen is het aanzienlijk drukker dan in Zweden.ook in het weekend zoals nu trekken de noren en de Zweden er massaal opuit met de camper en caravan.maar op de picknickplaats waar we staan kunnen we nog wel staan, er is ruimte genoeg.Na deze stop rijden we nog een uurtje en gaan dan op zoek naar een plekje om te overnachten.Een aantal plaatsen beviel ons niet zo en nu staan we in Rautas op een camperplaats met de naam Fjallurskog.cc 18967.Het plaatsje is niet heel bijzonder maar je raakt ook wel een beetje gewend aan alleen maar mooie plekjes..

Het is vandaag behoorlijk warm ongeveer 23 graden, wel met een stevige wind.Op het men stond vanavond een gehaktbal,wortels en aardappelschijfjes met room en kaas uit de omnia oven.

Gereden kilometers : 202

Zondag 16 juni 2019,10:45,Dundret

Omdat de zon hier niet onder gaat heeft deze ook de tijd om de camper op te warmen.Dat gebeurt nu elke dag.Dat is natuurlijk een goed teken maar je rekent er hier niet zo erg op.Na het ontbijt zo tegen half elf rijden we weg van de camperplaats en gaan eerst naar .

We hebben een tijdje geleden een serie gekeken die zich hier afspeelde.Het is zo dat bijna de hele plaats wordt verplaatst om dat de mijn activiteiten verzakkingen veroorzaakt Het duurt in totaal 30 jaar.We hebben er niet zo veel van kunnen zien op 1 gebouw na dat gesloopt werd.

We zijn nog langs het ijshotel gereden maar de parkeer ruimte is daar nog beperkt en het ijs van het hotel is er nu ook niet .Ik heb wel een geraamte gezien .het ijs wordt volgens mij op geslagen .Er worden nu ijssculpturen van gemaakt en misschien wordt het overgebleven ijs wel opnieuw gebruikt.We hebben op verschillende plekjes onderweg gestopt.De weg waar we nu op rijden is niet erg spectaculair.En er wordt aan 20 kilometer weg gewerkt.Dan rij je echt over een hobbelweg.Als eindpunt lijkt ons Rastplats Stenbron wel wat .Dit ligt bij de plaats Gällivara.Het is een wat kleinere parkeer plaats , wel mooi aangelegt bij een rivier met een kleine waterval en een parkje met picknick banken en een goed schoon gehouden wc.maar aan het einde van de middag komen hier meer vrachtwagens te staan waar eigenlijk geen ruimte voor is.

Wij vinden dit niet zo prettig en besluiten om ergens anders te gaan staan.We staan nu ongeveer 20 kilometer verder boven op een berg met skiliften en een zendmast op een hoogte van 821 meter.Het is nu half twaalf en zon schijnt  hier nog vrolijk naar binnen .Op deze hoogte blijven we de zon waarschijnlijk zien.Het heet hier Dundret en we kijken op de plaats Gällivare.

De temperatuur vandaag 23 graden en niet zo veel wind, wel de hele dag de zon erbij.

Op menu stond vandaag macaroni.

Gereden kilometers : 185

Maandag 17 juni,2019,20:45,Jokkmokk.

Omdat we vannacht op ruim 800 meter stonden  en helder weer ,begon de zon om 1 uur alweer met zijn opgang.We hebben de camper maar verduisterd en zijn naar bed gegaan, want je kunt hier wel naar blijven kijken.We hebben eerst de boodschappen weer aangevuld en de diesel tank weer gevuld.Daarna via weg 45 richting Jokkmokk.In de rivier de Luleälv zijn 15 waterkracht centrales.1 ervan in Porjus is te bekijken.We zijn hier in 2011 ook gewest.Toen waren we een dag te vroeg.Dus nu een nieuwe poging.Maar helaas, alleen geopend op woensdag t/m zondag.En vandaag is het maandag.Misschien een volgende keer .De route van vandaag is weer wat prettiger om te rijden .We maken een stop op een mooie camperplaats aan een stuwmeer .Er staat hier 1 camper maar je kunt hier erg mooi staan.Het heet Liggo Kraftwerk op campercontact 28049 (cc).We hebben hier ruim de de tijd genomen voor de koffie.

Daarna nog 20 kilometer doorgereden .We staan nu op een informatie parkeerplaats waar je ook met je camper mag overnachten, Dat mag in Zweden bijna overal.Ook hier staan we erg mooi aan een meertje  met een stuk of tien andere campers.Het heet hier rastplats Laponia (cc18743).

Het weer vandaag , ongeveer 25 graden en af en toe een klein wolkje.

Op het menu vandaag een runderlap,bloemkool,aardappels en als toetje yoghurt met blauwe bessen en granola.

Gereden kilometers :126

Dinsdag 18 juni 2019,21:45,Piteälven noord

Jokkmokk, wat 3 kilometer verderop ligt is vanmorgen ons eerste doel.In 2011 hebben we hier eens op een camping gestaan.Het plaatsje zelf is niet erg groot.Daar  waren we dus snel klaar.Het volgende wat we tegenkomen is de poolcircel.Hier is een camperplaats en een restaurant.We zien dat hier ook een service punt is voor de camper.Dat hebben we ook maar gelijk gedaan.We proberen dat een beetje bij te houden.De weg gaat verder zuid en we stoppen bij Piteälven noord.

Hier is een rassplats.Maar aan de overkant zijn er een aantal plekken waar je met je camper of caravan aan de rivier kunt staan.We hebben hier koffie gedronken en at gegeten.Buiten zitten is er hier niet bij van wege de muggen en er valt een klein buitje.In 2011 zijn we in Storforsen geweest.We besluiten om daar nu heen te gaan . We moeten daar wel weer een stukje terug.

Bij storforsen stort de rivier zich over een lengte van 600 meter 50 meter naar beneden.Dit is zeer indrukwekkend om te zien.Het schijnt zelf de grootste stroomversnelling van Europa te zijn.Er zijn houten wandelpaden aangelegd en je kunt zo een groot stuk langs de rivier lopen waarbij je hier en daar niet helemaal droog blijft.En dit is allemaal helemaal gratis , zelf het parkeren.In Nederland kom je dat niet meer tegen.Daar moet je overal je knip trekken.

We heb gekeken waar de dichtstbijzijnde camperplaats is .Dat is ongeveer 4 kilometer in het bos.Op het pad waar we over moet komen we een plas water tegen en omdat ik niet kan inschatten hoe diep die is besluiten we niet het risico te nemen.

We rijden terug naar Piteälven noord, ook omdat dit ook op de route ligt.De Pite älv is in 1993 tot nationale rivier verklaard.Dit houd in dat er geen waterkracht centrales in de rivier mogen gebouwt en dat elke vorm van kanalisatie verboden is.We staan hier dus weer aan de snel stromende rivier.Er stroomt hier elke seconde 180m3 water aan onze neus voorbij..

Op het menu een salade van spinazie sla, dat noemen zo hier, aardappel schijfjes met kaas uit de omnia oven.

Gereden kilometers : 212

Woensdag 19 juni 2019, 22:15 Lycksele

Vannacht hebben we duidelijk minder last gehad van de muggen. Ze zijn hier wel ruim aanwezig. We hebben zitten kijken waar ze nu eigenlijk binnenkomen. Het lijkt erop dat het ergens aan de voorkant is .Ik heb de luchtkleppen in de re- circuleer stand gezet en volgens mij scheelt dit wel iets. We hebben er nog een stuk of 10 dood gemept in vanmorgen viel het aantal indringers erg mee. Om kwart over tien hebben we dit mooie plekje verlaten en rijden richting Arvidsjaur. We zijn hier doorheen gereden, het nog wel een redelijk grote plaats naar Zweedse begrippen. Daarna hier naar de one dollar shop. Gewoon even kijken wat dat is. Het is grote winkel waar ze van alles verkopen. Een soort grote action. We hebben daar een voorraad anti muggen spullen gekocht en tot nu toe werken deze goed. Daarna weer een uurtje gereden en op een mooie picknickplaats waar je ook met de camper mag overnachten gestopt voor de koffie en een loopje. Het heet hier Badplaats Sägen in Glommersträsk cc56585.

Het volgende doel is Rastplats  Blaviksjon.Dit vonden wij niet wat en staan nu in Lycksede. We staan niet op de officiële plaats maar 500 meter daarvoor. We staan hier aan de rivier Umeälven . het lijkt wel een meer, er zit niet veel stroming in deze rivier en er zitten waarschijnlijk ook de nodige dammen voor stroomopwekking in.

Het weer vandaag : temperatuur 18 graden, een paar kleine buitjes maar voornamelijk de zon. Wel lekker weer dus.

Op het menu stond vanavond curry met rijst. Als toetje yoghurt met granola en een beetje honing.

Gereden kilometers : 274

Donderdag 20 juni 2019, 21:45, Graninge

We zijn vandaag weer wat zuidelijker gereden, want over een week staan we op Duitse bodem.We rijden eerst naar Asele via weg 365.Bij Asele is een camperplaats waar nog geen beoordeling van is.Hier gaan we dus maar eens kijken.Het ligt een paar kilometer van Asele.Het is een parkeerplaats bij een strand .De parkeerplaats ligt in het bos en er mogen hier 2 campers staan.Het ie best wel een mooi plekje .Alleen bij mooi weer wordt het misschien wat lastig.We hebben hier koffie gedronken en nog een tijdje gestaan.

Daarna weer verder via weg 90 naar Langsele.Bij het plaatsje Naseker of Namforsen, moet een waterval zijn .We hebben gezocht maar niet kunnen vinden.Er is hier wel een waterkracht centrale, deze produceert naast stroom ook een stroomversnelling.Hier zijn ook veel rotstekeningen te vinden.Hier komen we dan toevallig achter.In Alta hebben we dit ook al eens gezien. Er zijn hier meer 2600 rotstekeningen te zien en is 1 van de grootste plekken ter Wereld waar zoiets is gevonden.De oudste dateert 400 jaar v Cr. In het gratis museum is hierover ook het een en ander te zien.

We vervolgen onze weg en gaan naar de eerste camperplaats op de route.Die is in Solleftea, cc70461.Het is een grote parkeerplaats en ziet er nog redelijk nieuw uit.Wij vinden het niet echt wat en rijden door naar Graninge, het is weer een badplaats cc 69672.Het ligt een stukje van de weg en mooi aangelegd.Op het strand gedeelte is het gras keurig gemaaid.Daar omheen niet en dat resulteert in prachtig bloeiende wilde bloemen.

Het meertje waar we op uit kijken maakt waarschijnlijk onderdeel uit van de rivier de Faxälven , het meertje heet Graningesjön.

Het weer vandaag bewolkt en heeft een tijdje geregend maar wel overwegend droog en een graad of 18.

Op het menu vanavond Chili con carne.

Gereden kilometers : 274

Vrijdag 21 juni 2019, 21:45, Lindstornet

Vandaag is het 21 juni, de dag van de zonnewende, de langste dag dus. In Zweden in dat een nationale vrije dag.De tweede al deze maand. Wij gaan op weg naar Sundsvall, ongeveer een uurtje rijden. Er is een parkeerplaats op een berg bij Sundsvall met een mooi uitzicht .Daar willen we naar toe. Als  we een paar kilometer voor het eind punt zijn staan we al in de file en het is een drukte van belang. Het heeft iets te maken met de langste dag .Ik draai de camper ,want dit is niet de bedoeling. We gaan nu naar de parkeerplaats dicht bij het centrum, op deze plek mag je ook overnachten. In reviews heb ik gelezen dat het daar soms erg druk is. Nu dus niet .We staan hier bijna alleen. Wel mooi met uitzicht op de haven.

We drinken hier eerst een bakkie koffie en lopen dan de stad in.Ook hier bijna uitgestorven. Alle winkels en terrassen gesloten.We kunnen nog wel een ijsje kopen en later zien we nog een terras wat wel open is.Normaal is hier wel gezellig denk ik. Er is een mooi plein met nu veel dichte terrassen..

Na dit gezien te hebben gaan we weer naar de camper en proberen nog ergens gas te tanken ,ook gesloten dus. Dan gaan we kijken of er de kust nog een plaatsje te vinden is waar we de camper neer kunnen zetten. We weten nu waar alle Zweden zitten, In hun vakantie huis of op de camping. Waar we rijden is het behoorlijk druk.

We besluiten wat landinwaarts te trekken. In de womo gids heb ik iets gevonden, maar ondertussen kijken we of we onderweg iets kunnen vinden. Op een gegeven moment slaan we af een grintweg op , zoals je hier heel veel hebt.Na een kilometer of 10 zien we een inrit naar het meer waar we langs rijden. Hier kunnen we mooi staan , vinden we  en staan we niemand in de weg. Volgens de kaart heet het dichts bijzijnde plaatsje Lindstornet, waarschijnlijk staan hier 1 of 2 huizen. Het wegnummer weet ik niet maar we komen van weg nr 307 af.

We hebben vandaag weer mooi weer ,bijna te warm, ongeveer 23 graden, morgen waarschijnlijk iets koeler.

Op het menu stond vanavond Pilav met rijst.

Gereden kilometers : 196

Pagina's: 1 2 3 4